In een samenleving waarin veel vragen leven over de zorg, is vertellen over hoe en met welke mensen wij werken in onze verpleeghuizen voor Sensire meer dan een wettelijke plicht.
Goede zorg vereist dat iedere medewerker de vakkennis heeft om professioneel te handelen en te zorgen voor een zo veilig mogelijke woonomgeving. Onze zorgteams werken daartoe nauw samen met behandelaren om de bewoners optimaal te ondersteunen in hun dagelijkse leven.
Het aantal collega´s van de klantlijnen Wonen met Zorg en Behandeling & Revalidatie bestond in 2023 uit 1327 (516 fte) collega´s. In totaal heeft 79% van deze collega’s een vast contract. De gemiddelde contractomvang per collega is binnen Wonen met Zorg 0,39 fte.
Het personeelsbestand van beide klantlijnen bestond uit:
Zelfstandige teams
De woonlocaties van Sensire hebben door de aard van hun bewoners, de zelfstandigheid van de teams en hun bouw allemaal een eigen karakter. Daarom startte Sensire in 2009 al met de ontwikkeling naar teams die zelfstandig werken, met korte lijnen naar onder andere de ondersteunende diensten. Zo maken de teams zelf een passend werkrooster dat uitgaat van de zorgvraag van de bewoners. Flexibele contracten maken het mogelijk om zelf voor vervanging te zorgen bij vakantie of ziekte, met oog voor het belang van bekende gezichten voor bewoners en familie.
Dit zijn onze uitgangspunten in de organisatie van de zorgverlening:
Zowel binnen als buiten Sensire worden veel discussies gevoerd over de bewegingen op de arbeidsmarkt. In Nederland verlaten grote groepen medewerkers de zorgorganisaties. Kijkend naar de huidige situatie is er reden tot zorgen. De demografische ontwikkelingen laten zien dat de zorgvraag de komende jaren sterk zal toenemen terwijl de arbeidsmarkt krapper wordt. Tel daarbij op dat verwacht wordt dat het aantal mantelzorgers per zorgvraag de komende jaren zal halveren. Dit legt druk bij de medewerkers van Sensire. Wij noemen dit de zorgkloof.
Binnen de behandeldisciplines speelt met name schaarste in de medische discipline en de vakgroep psychologie. Met regionale samenwerking en opleiden beogen we hier een antwoord op te geven. In 2023 is continuïteit binnen Wonen met zorg niet in gevaar geweest, dankzij de flexibele inzet van medewerkers in de multidisciplinaire samenwerking. De medische vakgroep werkt in de avond- nacht- en weekenddiensten samen met de vakgroepen van Careaz en Marga Klompe. Er is een stijgende trend zichtbaar in het langdurend verzuim ten opzichte van 2022. De lijn om het verzuim te verlagen heeft veel daadkracht en aandacht nodig. In 2023 waren er veel wisselingen op het gebied van adviseurs verzuim. De impact van kortdurend verzuim is groot en heeft effect op langdurig verzuim door toch overvraging van collega’s in tijden van drukte. De reflex om harder te werken is hardnekkig en wordt binnen sommige clusters versterkt door de wens alles met het eigen team op te vangen. In 2023 is er een flexbureau binnen Sensire opgestart, die de inzet van alle flexibele medewerkers binnen Wonen met zorg en Behandeling & revalidatie regelt. Diensten die niet door eigen medewerkers kunnen worden opgelost, kunnen doorgezet worden naar het flexbureau. Dit biedt de teams een helpende hand in tijden van krapte. Daarnaast hebben we ons in 2023 gefocust op deelherstel en frequent verzuim. In 2024 moet dit zijn vruchten gaan afwerpen.
Toekomstbestendig functiehuis
In 2021 hebben we een toekomstbestendig functiehuis neergezet. We hebben destijds ook afgesproken om tijdig functies te evalueren als daar noodzaak toe is. In 2023 heeft dit ertoe geleid dat we de functie van coördinerend woonzorgbegeleider hebben geschrapt uit het functiehuis. De functie paste niet in het team doordat de verpleegkundige handelingen ontbreken in de functie. Hierdoor moet er altijd een verpleegkundige in het team zijn die de bevoegdheden wel heeft. Dit was niet efficiënt en de medewerkers die de functie vervulden hebben in 2023 een functie elders gevonden.
Daarnaast is de functienaam van coördinerend cluster verpleegkundige gewijzigd in regieverpleegkundige ouderenzorg. Deze functietitel geeft meer duidelijkheid over de inhoud naar externen toe. Het zoeken naar de juiste mensen voor deze functie heeft het ook vergemakkelijkt.
Het besluit om te stoppen met de functie van adviseur verzuim en de functie van teamregisseur is ook genomen in 2023. Vanaf 2024 werken we met een regio team dat bestaat uit HR adviseurs, casemanagers inzetbaarheid en verzuim en de begeleider persoonlijke ontwikkeling.
Binnen Sensire wordt de inrichting van het praktijkonderwijs gebaseerd op het Sensire beleid Leren & Ontwikkelen. Deze inrichting gaat van start bij de zorgopleidingen die veel worden gevolgd binnen Sensire; mbo-helpende zorg en welzijn (niveau 2 of 2+), mbo-verzorgende IG (niveau 3), mbo-verpleegkunde (niveau 4) én hbo-verpleegkunde (niveau 6).
Sensire kent binnen het opleiden verschillende soorten medewerkers. Het gaat hierbij om leerlingen, die hun basisberoepsopleiding volgen in dienst van Sensire en dus salaris ontvangen. Ook zijn er stagiaires die vanuit hun opleiding voor een bepaalde periode stage komen lopen en een stagevergoeding ontvangen volgens de CAO VVT (bij stage langer dan 144 uur). Daarnaast zijn er medewerkers die zich verder ontwikkelen door middel van een vervolgopleiding.
Sensire ziet het opleiden van (nieuwe) zorgmedewerkers als één van de acties om de zorgkloof zo klein mogelijk te maken. Daarom wordt er doorlopend geworven, waarbij leerlingen (binnen het mbo) vier keer per jaar kunnen starten met hun opleiding. Hierbij wordt gewerkt vanuit een carrousel. Dit zorgt binnen Sensire voor een gespreide belasting van leerwerkplekken en een brede ervaring vanuit leerlingen met het zorglandschap in de VVT. De aangenomen leerlingen kunnen voor aanvang van hun opleiding aangeven welk zorgdomein (intra- of extramuraal) hun voorkeur heeft qua werk. Er wordt naar gestreefd iedere leerling de mogelijkheid te geven in dit domein hun laatste leerwerkperiode te doen. Daarnaast is een belangrijk uitgangspunt dat leerlingen in ieder geval één leerwerkplek krijgen binnen Zorg Thuis, één leerwerkplek binnen Wonen met Zorg somatiek of Behandeling & Revalidatie en één leerwerkplek binnen psychogeriatrie (PG). Er zijn medewerkers (werkbegeleiders) binnen Sensire die geschoold zijn om leerlingen en/of stagiaires te begeleiden en mee te nemen in hun dagelijkse werkzaamheden.
Om alle investeringen in leerlingen het ook waard te laten zijn is het belangrijk dat er aandacht is voor het behoud van deze medewerkers na diplomering. De praktijkopleider heeft de verantwoordelijkheid om vanaf een half jaar voor afronding van de opleiding met de leerlingen hun carrièreperspectief te bespreken. In 2024 zullen we dit binnen de nieuwe organisatiestructuur verder door ontwikkelen, bijvoorbeeld ook door afstemming met de Begeleiders Persoonlijke ontwikkeling.
Voor vervolgopleidingen (zoals specialisaties of vervolgopleidingen) worden op basis van de behoefte van de organisatie vacatures gezet. Deze vacatures zullen op gezette momenten verspreid worden indien er opleidingsplaatsen beschikbaar komen. Medewerkers die ontwikkelwensen hebben waarvoor deze opleidingsplaatsen de basis zijn, kunnen dus verwezen worden naar deze vacatures, zodat zij mee kunnen solliciteren. Hierdoor ontstaat een open en transparant beleid gericht op (door)ontwikkeling van medewerkers.
Er zijn vier artsen in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en twee verpleegkundig specialisten in opleiding geweest in 2023. Daarnaast wordt een traject voorbereid waarin regionaal jonge basisartsen een ondersteuningsprogramma aangeboden krijgen ten behoeve van hun ontwikkeling. Hiermee willen we als regio ons te profileren voor de dokters van de toekomst.