Op Den Ooiman hebben we ook een paviljoen speciaal voor bewoners met dementie in combinatie met probleemgedrag: De Boomgaard
PG Den Ooiman in Doetinchem heeft vier woonpaviljoens voor mensen met dementie waar het fijn en veilig is. Samen met de familie helpt het team de bewoners hun leven zoveel mogelijk te leiden zoals ze dat gewend zijn.
PG Den Ooiman heeft vier paviljoens waar mensen met dementie of een niet aangeboren hersenletsel (NAH) in een fijne sfeer, veilig en omgeven door goede zorg kunnen wonen. De paviljoens Dorpsweg en Weidepad bieden een woonplek als er reguliere zorg nodig is. Boslaan is een fijne plek om te wonen als er wat meer specialistische zorg nodig is. Het paviljoen Akkerland en Korenveld is specifiek voor jonge mensen met dementie. Hier vindt u meer informatie over Akkerland en de zorg voor mensen met dementie op jonge leeftijd en specialistische zorg. Daarnaast is er De Boomgaard. Een paviljoen speciaal voor bewoners met dementie in combinatie met probleemgedrag.
Wonen in Den Ooiman PG is kleinschalig wonen, met een beperkt aantal anderen en een team dat voor de bewoners en hun familie vertrouwde gezichten vormt. Veel van het dagelijkse leven speelt zich af in de huiskamers, waar samen activiteiten worden gedaan en wordt gekookt en gegeten.
Veiligheid en structuur bieden de bewoners houvast, maar zo veel mogelijk bewegingsvrijheid blijft het streven. Er is veel ruimte om rond te lopen, ook naar de andere paviljoens of restaurant Het Trefpunt.
Bij mooi weer is het goed toeven in de prachtig aangelegde tuin. Ook is er een dierenweide waar u de vrijwilligers kunt helpen of gewoon lekker kunt zitten.
Steeds nieuwe vondsten
Mede dankzij de hulp van weldoeners en vrijwilligers beschikken de paviljoens van Den Ooiman over moderne toepassingen die het leven van mensen met dementie veraangenamen. Zo zijn er zogenoemde Rocking chairs, waarin mensen onder fijne muziek en in een prettige beweging heerlijk tot rust kunnen komen.
Een aanwinst voor Den Ooiman is de Droombus, waar mensen een virtueel ritje door de omgeving kunnen maken en die ook voor familieleden en kinderen een fijne plek is om samen tijd door te brengen.
Op Den Ooiman hebben we ook een paviljoen speciaal voor bewoners met dementie in combinatie met probleemgedrag: De Boomgaard
Akkerland is er speciaal voor jonge mensen met dementie.
"Vaak zie je de opluchting bij de mensen die hier komen wonen, ze voelen de ruimte om op adem te komen."
~Coördinerend Verpleegkundige PG Den Ooiman~
Vele bewoners van PG Den Ooiman komen wonen vanuit een crisisopname. Daaraan gaat soms een periode van drukte en spanning vooraf, voor u en de mensen om u heen. Het team begrijpt hoe ingrijpend het is om plotseling te moeten verhuizen en doet er alles aan om u zo snel mogelijk een vertrouwd gevoel te geven.
We willen u zo snel mogelijk leren kennen en weten welke dingen voor u belangrijk zijn. Zo laten we de inrichting van uw kamer zo goed mogelijk kloppen met hoe het er bij u thuis uit zag. Ook kijken we goed naar uw dagelijkse gewoonten, zodat u ze bij ons kunt voortzetten.
PG Den Ooiman heeft een stabiel en dynamisch team dat gemotiveerd is bij te dragen aan een gelukkig leven van de bewoners. Het team is ook gespecialiseerd in het omgaan met het onbegrepen gedrag dat dementie soms met zich kan meebrengen. We kunnen misschien niet altijd alles oplossen, maar we hebben veel ervaring en doen het samen.
Uw mantelzorger of uw familie kunnen ons daarbij enorm helpen. Uw naasten kennen de tijden waarop u gewend bent om op te staan en te gaan slapen, bijvoorbeeld. Of wat u bij het ontbijt graag op uw brood heeft. Vaak zijn het juist kleine dingen die bijdragen aan het gevoel van huiselijkheid en geborgenheid.
In het beste geval neemt u uw sociale netwerk gewoon mee. Uw naasten kunnen binnenlopen wanneer ze maar willen en mee-eten en logeren behoren altijd tot de mogelijkheden. De rol van uw naasten in uw leven blijft even belangrijk als voorheen. Zij kunnen er met u op uit, of u helpen om ook buiten Den Ooiman uw gewoonten voort te zetten. Wilt uw partner mee verhuizen? Informeer dan eens naar de mogelijkheden.
Vanzelfsprekend kunnen familieleden in en uit lopen wanneer ze willen en mee-eten en logeren behoren altijd tot de mogelijkheden.
Wonen in PG Den Ooiman is geen ‘knip’ met uw sociale leven, integendeel: Het huis staat in voor een prettige en veilige omgeving waar goede zorg wordt geboden, maar uw sociale netwerk blijft een even grote rol spelen bij uw welzijn als voorheen.
Dat betekent dat betrokkenheid van de familie zeer op prijs wordt gesteld en ook wordt aangemoedigd. Het huis is niet van Sensire, maar van de bewoners. Hun familieleden kunnen in en uit lopen wanneer ze maar willen, zodat ze de dingen met u kunnen doen die u voorheen ook graag samen deed.
We merken dat de rol van familieleden vaak door iedereen als zeer prettig wordt ervaren. Het komen wonen in Den Ooiman is soms een bron van opluchting, omdat een aantal zorgen uit handen worden genomen, en biedt zo de ruimte om samen weer fijne dingen te doen.
Ook zien we dat familieleden het vaak leuk vinden om te worden betrokken bij het leven in Den Ooiman en bij een woongroep als geheel, bijvoorbeeld bij gezamenlijke activiteiten of in de vorm van inspraak via de Bewonersraad.
De Bewonersraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van de bewoners en van iedereen die gebruik maakt van de diensten van Sensire. In de Bewonersraad van de psychogeriatrische woonvormen van Den Ooiman zitten mantelzorgers en familieleden. De Bewonersraad geeft ook advies over het wonen, welzijn en de zorg binnen Den Ooiman.
De paviljoens in Den Ooiman voor mensen met dementie hebben een fijne, huiselijke sfeer en betrokken medewerkers en vrijwilligers. Elke groepswoning biedt onderdak aan acht bewoners.
Iedere woning heeft een gezamenlijke keuken en huiskamer. Hier speelt uw dagelijks leven zich af: de krant lezen, een spelletje doen, samen koken en eten. Café Het Plein is een mooie plek om uw familie en ander bezoek te ontvangen.
De stichting TBBLZ is de vriendenstichting van verpleeghuis Den Ooiman in Doetinchem. Namens alle vrienden probeert TBBLZ het leven van de bewoners mooier en aangenamer te maken.
Met de hulp van sponsors heeft TBBLZ al van alles kunnen realiseren, van een midgetgolfbaan en keukens voor kleinschalig wonen, tot de Droombus en een aantal rocking chairs.
De stichting is onafhankelijk van Sensire. Dat betekent dat alle voorzieningen die TBBLZ realiseert, een echte aanvulling zijn op de zorg die Sensire in Den Ooiman biedt.
Heeft u interesse of wilt u ook donateur worden? Hier leest u alles over de stichting TBBLZ.
Om ervoor te zorgen dat u zo prettig mogelijk woont en leeft, bieden wij verschillende aanvullende services aan:
Kijk bij 'aanvullende documenten' voor meer informatie.
Wilt u meer weten over Den Ooiman, of wilt u de paviljoens eens bekijken? U kunt altijd een afspraak maken voor een gesprek of een rondleiding.
De zorgbemiddelaars van Sensire geven u graag de informatie die u nodig hebt. Ook kunnen zij u alles vertellen over indicaties en zorgprofielen. Zij zijn op werkdagen bereikbaar via 088-260 6000.
Voor algemene vragen kunt u ons bereiken via 0900 8856 (24 uur per dag, 7 dagen in de week).
Sensire Den Ooiman
(Akkerland en Korenveld, Boslaan, Dorpsweg, Weidepad en de Boomgaard)
Groot Hagen 6 (ingang Prins Alexanderstraat om de hoek)
7009 AM Doetinchem
Bereikbaarheid van Sensire Den Ooiman per fiets en openbaar vervoer
Fiets: Voor bezoekers is de fiets een ideale manier om Den Ooiman te bereiken. De omgeving beschikt over goed onderhouden fietspaden die veilig en comfortabel zijn. Er zijn voldoende fietsenstallingen bij de ingang, waardoor je je fiets zorgeloos kunt achterlaten tijdens je bezoek.
Openbaar vervoer: Den Ooiman is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn meerdere bushaltes in de directe omgeving. Daarnaast is er een treinstation in de buurt van Doetinchem, dat verbonden is met het regionale treinnetwerk. Vanaf het station is het eenvoudig om over te stappen op de bus of een korte wandeling te maken naar Den Ooiman.
Voor onze diensten heeft u een indicatie nodig op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz) van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Onze zorgbemiddelaars helpen u graag met uw aanvraag.
Als woonvorm voor mensen met dementie hebben de paviljoens Akkerland, Korenveld, Boslaan, Dorpsweg en Weidepad een BOPZ-erkennning. Er wonen met name mensen met een VV 5 indicatie en incidenteel een VV 7 (voorheen ZZP 5 en 7).
Voor een actueel overzicht van onze wachttijden, verwijzen wij u naar de Menzis Zorgatlas. Hier kunt u zoeken op ‘Sensire’.
Wanneer u zorg van ons ontvangt, zijn hierop algemene voorwaarden van toepassing. Klik op de link om meer te lezen.
De kosten van verblijf en verzorging met indicatie worden vergoed. De overheid vraagt van u wel een eigen bijdrage. Voor vragen over de hoogte van deze bijdrage kunt u terecht bij het Centraal Administratiekantoor (CAK): 0800 1925. Klik hier als u meer wilt weten over Kosten en vergoedingen.
Vrijheid voor mensen hebben we hoog in het vaandel staan. Zo hechten wij ook waarde aan de geestelijke verzorging. De geestelijk verzorgers van Sensire zijn er voor iedereen, ongeacht geloof of levensovertuiging. Klik hier om te lezen wat zij voor u kunnen betekenen.