Vrijwilligers
Vrijwilligers

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Sensire. 

Het welzijn en welbevinden van de bewoners in onze huizen, daar zorgen medewerkers samen met naasten voor. Het is iets waar je nooit te veel tijd en energie in kunt steken. Daarom zijn wij heel blij met de inzet van de vele vrijwilligers die ons ondersteunen. Zij leveren een grote bijdrage aan het welzijn en geluk van onze bewoners. Met goede begeleiding maken we er samen dankbaar werk van.

Werken aan welzijn

Samen met onze medewerkers en naasten van bewoners dragen vrijwilligers eraan bij dat bewoners zoveel mogelijk hun leven kunnen leiden zoals zij dat gewend waren. Wat ze graag deden toen ze nog minder beperkingen hadden of zoals ze leefden toen ze nog thuis woonden. Dat is welzijn. Vaak zit geluk in de gewone dingen van het leven. Zo nu en dan iemand op bezoek krijgen. Samen het dorp in om een boodschap te doen. Een frisse neus halen tijdens een wandeling of een ritje op de duofiets, genieten van de wind, de natuur en geur. Vrijwilligers maken het leven van onze bewoners leuker.

Samen met Sensire

Vrijwilligers, naasten van bewoners en de medewerkers van Sensire werken in een echte wisselwerking samen met elkaar. Zelfstandig en met respect voor elkaars rollen en mogelijkheden. Zo horen we regelmatig dat vrijwilligers flexibel willen blijven. ‘Elke woensdag om 14.00 uur?’ 'Iedere week één dagdeel inzetbaar?' Sommige mensen vinden dat fijn, het biedt structuur in hun eigen leven. Anderen verbinden zich liever niet aan een vast tijdstip met een vaste activiteit. Dat geeft niets. Er zijn vele manieren om het leven van mensen leuker te maken. Voor activiteiten als koffie schenken of spelletjes doen is het doorgaans logisch om een rooster op te stellen, zodat het past in het ritme van de bewoners. Maar als u bijvoorbeeld samen wilt wandelen of fietsen kunt u zelf afspreken met de bewoner wanneer het u beiden schikt.

Voor iedere vrijwilliger is er wel een passende activiteit

Vrijwilligerswerk bij Sensire staat open voor iedereen. Bij Sensire Wonen met zorg zijn er verschillende mogelijkheden voor het doen van vrijwilligerswerk. Passend bij wat u en de bewoner(s) graag doen en wat voor u beiden mogelijk is. Zoals

  • Vrijwilligers voor individuele aandacht: Zij richten zich op één bewoner, door persoonlijke aandacht te geven en daarvoor de tijd te nemen. Voor de gezelligheid, een praatje, een rondje fietsen op de duofiets, bezoekje aan de markt of bibliotheek of een luisterend oor.
  • Gastvrouw of gastheer in de huiskamer: Zij zorgen voor een fijne ontvangst en een fijne sfeer in de huiskamer, door koffie en thee te verzorgen, een praatje te maken of doen voorkomende klusjes en activiteiten, zoals gezelschapsspelletje of spelen met de ‘beweegbox’.
  • Kookvrijwilligers: Zij helpen bij het ontbijt, de lunch en het koken van de warme maaltijden.
  • Wandelvrijwilligers: Zij gaan geregeld wandelen met bewoners, of gaan mee met uitstapjes van hele groepen bewoners.
  • Vrijwilligers voor de duofiets: Zij nemen bewoners mee voor een ritje in de omgeving.
  • Chauffeurvrijwilligers: Zij rijden bijvoorbeeld op de bus van Den Ooiman in Doetinchem. Of brengen met hun eigen auto bewoners naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, de tandarts of de winkel.
  • Kerkvrijwilligers: Zij ondersteunen de geestelijke verzorging bij de vieringen en andere kerkelijke activiteiten.
  • Activiteitenvrijwilligers: Zij helpen met het uitvoeren van de meest uiteenlopende activiteiten, zoals een zanggroepje, een timmerclub, een bingo, een bakgroep of een mannenclub, vaak met hulp van een medewerker.
  • Vrijwilligers voor de tuin: Zij helpen met het onderhoud van de tuin. 
  • Vrijwilligers voor de dieren: Zij helpen met het verzorgen van de dieren.

Aan vrijwilligers en naasten die een helpende hand bieden hebben wij nooit genoeg. Binnen een organisatie als Sensire is dagelijks zoveel te doen, dat er voor iedere vrijwilliger wel  een passende activiteit is op één van onze zorglocaties.

Belangstelling voor vrijwilligerswerk

Bij Sensire Wonen met zorg zijn er verschillende medewerkers met het aandachtsgebied ‘vrijwilligerswerk bij Sensire’: We hebben de Coördinatoren Welzijn en Netwerk, kortweg CWN. Deze medewerkers helpen de teams en zorgen ervoor dat alles rondom de vrijwilligers goed georganiseerd is. Ze kijken ook naar nieuwe ideeën en zorgen dat Sensire een goede plek is voor vrijwilligers.

Dan hebben we nog de 'aandachtsvelders vrijwilligers'. In elk team is er iemand die speciaal let op de vrijwilligers. Deze persoon is de eerste die de vrijwilligers kunnen spreken als ze vragen hebben.

Als u belangstelling heeft om vrijwilliger te worden, kunt u contact opnemen met de Coördinator Welzijn en Netwerk. Kijk bij praktische informatie onderaan deze pagina voor de contactgegevens.

Kijken of het klikt

Als u zich aanmeldt, dan volgt er altijd een intakegesprek met een 'aandachtsvelder vrijwilligerswerk' of Coördinator Welzijn en Netwerk. Denkend vanuit de bewoners vraagt hij/zij u naar uw motivatie om vrijwilliger te worden, naar uw affiniteit met ouderen en naar welke vrijwilligersactiviteit uw voorkeur/wens uitgaat. Het is belangrijk dat het van beide kanten klikt. We houden andersom veel rekening met de kwaliteiten en talenten van vrijwilligers en zorgen zo dat ze een passende plek krijgen binnen de locatie passend bij hun wens.

Vrijwilligersovereenkomst

Vervolgens zijn er ook enkele formele stappen te nemen. Zo is er een Verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig om vrijwilliger bij Sensire te worden. We sluiten met u een vrijwilligersovereenkomst, waarin zaken als een verzekering en bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding worden geregeld. Vrijwilligers bij Sensire worden aangenomen voor ‘onbepaalde tijd’. U verbindt zich dus niet aan een bepaalde duur. Sommige mensen werken vele jaren bij ons als vrijwilliger. Anderen doen het relatief kort, bijvoorbeeld omdat er plots dingen veranderen in hun persoonlijke leven. Ook dat is prima. 

Aan de slag als vrijwilliger

Fijn dat we een extra vrijwilliger in ons midden hebben. Om u snel thuis te laten voelen bij Sensire wordt u de eerste maanden goed begeleid door ons. Iedere locatie/afdeling heeft de begeleiding anders geregeld. U ontvangt hierover persoonlijk informatie van de contactpersoon van de locatie waar u uw diensten gaat bewijzen. Wij zien u als één van ons. Dat betekent dat u ook een kerstattentie ontvangt en uitnodigingen voor eventuele gezellige vrijwilligersbijeenkomsten of themamiddagen die worden georganiseerd. Als u behoefte heeft aan scholing dan zijn op deze pagina gratis online trainingen te volgen: https://www.humanitas.nl/trainingen/. Heeft u behoefte aan een andere training neem dan contact op met de Coördinator Welzijn en Netwerk.  

Praktische informatie

Voor vrijwilligers of belangstellenden voor vrijwilligerswerk is het handig om contact op te nemen met de Coördinator Welzijn en Netwerk:
Cecile Elissen: voor de locaties Zutphen, Warnsveld, Vorden, Eefde, Gorssel en Twello. Telefoonnummer: 06 - 10 42 73 17 of via vrijwilligers@sensire.nl

Karin Willemsen: voor de locaties Doetinchem, Gaanderen, Zeddam, Wehl, Ruurlo,
Neede. Telefoonnummer 06 - 10 72 69 19 of via vrijwilligers@sensire.nl

Voor algemene vragen over Sensire kunt u ons bereiken via ons algemene nummer
0900 8856 (24 uur per dag, 7 dagen in de week) of info@sensire.nl