Vrijheid en inclusie bij De Heikant in Wehl: verbonden met de maatschappij
Vrijheid en inclusie bij De Heikant in Wehl: verbonden met de maatschappij

Vrijheid en inclusie bij De Heikant in Wehl: verbonden met de maatschappij

15 april 2025

Bij Sensire De Heikant in Wehl staat de eigen regie van bewoners centraal. Iedereen heeft het recht om te leven zoals hij of zij wil, met zoveel mogelijk vrijheid en autonomie. Deze visie vormt de basis van het nieuwe open deurenbeleid. Vrijheid is een essentieel onderdeel van een waardevol leven. De Heikant streeft ernaar deze vrijheid te waarborgen waar dat mogelijk is. Op 10 april opende De Heikant letterlijk en figuurlijk de deuren. 

Visie op vrijheid en veiligheid

“Bij ons staat de eigen regie van bewoners centraal. Wij geloven dat iedereen het recht heeft om te leven zoals hij of zij wil, met zoveel mogelijk vrijheid en autonomie,” legt Joyce de Vreede, Regieverpleegkundige ouderenzorg bij Sensire uit. “We maken een zorgvuldige afweging tussen vrijheid en veiligheid. Dit betekent dat we altijd kijken naar de individuele situatie van bewoners, hun behoeften en wensen, en hoe deze kunnen worden gecombineerd met een veilige leefomgeving.”

Verbonden met de maatschappij

Naast vrijheid is het belangrijk dat bewoners zich verbonden voelen met de maatschappij. De Heikant streeft naar een omgeving waarin mensen niet naast de samenleving staan, maar er volwaardig deel van uitmaken. Joyce: “Het open deurenbeleid draagt hieraan bij door ruimte te bieden voor sociale contacten, eigen keuzes en een actieve rol in het dagelijks leven. Welke behoefte iemand daar dan ook in heeft, dat kan voor de één wat anders zijn dan voor de ander.”

Het zorgteam werkt nauw samen met naasten, vrijwilligers en andere betrokkenen om te bepalen wat per bewoner gewenst en ook verantwoord is. Joyce: “In de afgelopen weken hebben we bijeenkomsten georganiseerd om met iedere belangrijke schakel rondom de bewoner het gesprek te voeren over vrijheid en veiligheid en hoe we daarin samen kunnen werken. Daar hoort ook de buurt, zoals de bewoners van Oldershove, bij. We willen op deze manier graag streven naar een inclusieve en dementievriendelijke samenleving. De deur staat ook altijd open voor inwoners van Wehl die hier vragen over hebben. Óf zich als vrijwilliger willen melden, dat kan natuurlijk ook! Vrijwilligers zijn super waardevol en dragen echt bij aan de kwaliteit van het bestaan van bewoners. We doen het graag samen. Meer informatie hierover staat op sensire.nl/vrijwilligers.”

In stapjes naar meer vrijheid

De overgang naar een open deurenbeleid gebeurt in stapjes en met behulp van zorgtechnologie. Joyce: “Door de inzet van zorgtechnologie kunnen bewoners zich op een veilige manier vrij bewegen, zowel binnen als buiten de locatie.” Betekent dit dat bewoners zomaar gaan dwalen? “Nee,” legt Joyce uit. “Vrijheid is geen chaos. Mensen met dementie zoeken van nature naar structuur, herkenning en veiligheid. Voor velen biedt het simpelweg rust om te weten dat de deur open is. Anderen maken gebruik van de mogelijkheid om zelfstandig of met begeleiding naar buiten te gaan. Het gaat echt om vrijheid waar mogelijk en veiligheid waar nodig.”

De Heikant voegt zich hiermee bij andere Sensire-locaties, zoals Sydehem in Zeddam, De Borkel in Gorssel, De Lindenhof en Hackforterhof in Vorden, De Beekdelle in Warnsveld, Akkerland, Weidepad en Dorpsweg van Den Ooiman in Doetinchem, De Spijk Bungalows in Eefde, De Lunette in Zutphen en De Martinushof in Twello, die eerder al voor een open deurenbeleid kozen. Het is een belangrijke stap richting een toekomst waarin vrijheid, autonomie en inclusie hand in hand gaan met zorg en veiligheid.

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder openbaar reageren. Voor persoonlijke vragen kunt u een e-mail sturen aan info@sensire.nl.