Eerste ervaringen Samen Sterker Thuis
Eerste ervaringen Samen Sterker Thuis

Eerste ervaringen Samen Sterker Thuis

26 januari 2023

Samen Sterker Thuis ondersteunt inwoners in de gemeente Oude IJsselstreek, bij zo lang mogelijk op een prettige manier, zelfstandig thuis wonen. Samen Sterker Thuis richt zich in principe op mensen van 65 jaar of ouder die thuis wonen en een (nieuwe) hulpvraag hebben. Het betreft een nieuwe vorm van zorg en ondersteuning. Waarbij het er in de kern om gaat de zelfredzaamheid van mensen te vergroten in een intensief traject van maximaal 8-12 weken. 

Langer prettig zelfstandig thuis wonen

Het team van Samen Sterker Thuis is voorjaar 2022 gestart en heeft al een groot aantal inwoners ondersteund. Onder meer door inzet van gebruiksvriendelijke (technische) hulpmiddelen of door dingen / handelingen (weer) te leren. Of door het netwerk van de inwoner in te zetten of te verwijzen naar sociale voorzieningen. In de praktijk zien we dat deze inwoners minder een beroep hoeven doen op de gangbare zorg en de huishoudelijke hulp. Maar bovenal blijkt dat mensen het fijn vinden om met de ondersteuning van Samen Sterker Thuis langer en met meer (leef)plezier thuis te kunnen blijven wonen.

Interesse?

Inwoners van Oude IJsselstreek die in aanmerking denken te komen voor ondersteuning door Samen Sterker Thuis, kunnen zich op de gebruikelijke manier aanmelden bij Azora, Sensire of de gemeente Oude IJsselstreek. Het team van Samen Sterker Thuis overlegt dan of de vraag bij hen past of toch op de reguliere manier wordt behandeld.

Praktijkervaringen

Het team en de inwoner gaan samen na wat het netwerk van familie, vrienden, buren of andere bekenden kan betekenen. Kinderen helpen bijvoorbeeld bij het regelen van de financiƫn. Als kinderen op afstand wonen, zijn er mogelijkheden om goed contact te houden. Er kan gebruik gemaakt worden van een eenvoudig te bedienen tablet om zo bijvoorbeeld de kinderen via beeldbellen een rol te geven in het op tijd innemen van medicijnen.

Ook wordt tijdens het huisbezoek besproken wat de inwoner zelf (weer) kan leren. Of wat hij / zij kan doen om gezond te blijven. Als iemand nog actief is en in staat om de huishouding zelf te doen, maar dat nooit heeft geleerd, gaat het team na wat de mogelijkheden zijn. Het huishouden kan geleerd worden. Maar er is ook een voorbeeld van een inwoner die op de kleinkinderen past terwijl zijn kinderen vervolgens regelen dat zijn huishouding wordt gedaan.

Mensen vinden het fijn om zichzelf weer te douchen op een tijdstip dat zij dat willen en om niet afhankelijk te zijn van anderen. Dan overlegt het team welke hulpmiddelen nodig zijn, zodat een inwoner zich zelfstandig kan douchen. Soms gaat dat om eenvoudige hulpmiddelen, zoals een douchestoel, wandbeugel of teenwasser op steel.