Bij dagbesteding Het Bornhof draait het om veel meer dan alleen maar een daginvulling. "Het is een plek waar mensen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen," vertelt Lidia Verstege, een van de medewerkers van Het Bornhof. "Hier kunnen mensen, ondanks hun beperkingen, zoveel mogelijk zelf de regie over hun leven behouden. Iedereen mag zijn wie hij of zij is, en dat maakt het zo bijzonder." Lidia Verstege en Caecilia Testerink vertellen er graag meer over.
Er zijn veel misvattingen over wat dagbesteding precies inhoudt. Vaak wordt gedacht dat het simpelweg een plek is waar ouderen worden opgevangen, maar bij Het Bornhof is dat absoluut niet het geval. "Het is veel meer dan alleen maar zorg," benadrukt Lidia. "We zijn constant bezig met het creëren van een omgeving waarin mensen zichzelf kunnen zijn en vaardigheden kunnen behouden, binnen hun mogelijkheden." De nadruk ligt op het behoud van zelfstandigheid, het bieden van structuur en het versterken van sociale contacten. Daarnaast speelt dagbesteding een belangrijke rol in het ontlasten van mantelzorgers, zodat zij even tijd voor zichzelf hebben.
Het team van Het Bornhof doet er alles aan om ervoor te zorgen dat elke bezoeker zich gehoord en betrokken voelt. “Er is altijd ruimte voor persoonlijke wensen en behoeften. We stimuleren zelfredzaamheid door kleine maar betekenisvolle keuzes aan de bezoekers te geven. Zelf beslissen waar je gaat zitten, zelf je jas ophangen, bepalen wat je wilt drinken – het zijn allemaal manieren waarop mensen hun eigen regie kunnen behouden," legt Lidia uit. “Daarnaast moedigen we bezoekers aan om op eigen initiatief naar de dagbesteding te komen, of dat nu zelfstandig is of met een taxi. Het vervoer per taxi is mogelijk op indicatie en met een Wmo- of Wlz-beschikking. Ook als iemand liever even op zichzelf is, dan mag dat. Iedereen wordt gerespecteerd in zijn of haar keuzes."
Dagbesteding Het Bornhof staat open voor een diverse groep mensen. "We verwelkomen bezoekers van allerlei achtergronden en met verschillende behoeften," legt Lidia uit. Zo zijn er mensen met een lichte tot vergevorderde vorm van dementie, mensen die een verleden hebben in de psychiatrie en personen met een verstandelijke beperking. Ook mensen die zich eenzaam voelen of mantelzorgers die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen bij ons terecht. "Het belangrijkste is dat iemand goed in de groep past en baat heeft bij de activiteiten die we bieden," voegt Caecilia toe. Om deel te nemen is een indicatie nodig. Dit kan een WMO-indicatie van de gemeente zijn of een Wlz-indicatie als iemand daar al recht op heeft.
Bij Het Bornhof zijn er talloze verhalen die de kracht van de dagbesteding illustreren. "Ik herinner me een dame die in het begin erg terughoudend was," vertelt Lidia. "Ze zat aan tafel, maar sprak nauwelijks. Na een jaar was ze een van de meest spraakzame personen in de groep." Deze verandering kwam door de veilige omgeving en de structuur die Het Bornhof biedt. "Het laat zien hoe belangrijk het is dat mensen zich welkom en veilig voelen," voegt Caecilia toe.
Wat Het Bornhof echt uniek maakt, is de integratie met het wijkactiviteitencentrum en de nauwe banden met de buurt. "Bezoekers blijven deel uitmaken van de maatschappij," zegt Lidia. "De prikkels die ze hier krijgen, houden hen levendig en betrokken. De open sfeer, het wederzijds respect en de aandacht voor de persoonlijke wensen en behoeften van elke bezoeker zorgen ervoor dat iedereen zich betrokken en gehoord voelt."
En dat is precies wat de dagbesteding bij Het Bornhof zo speciaal maakt. Dagbesteding Het Bornhof is meer dan een plek om de dag door te brengen – het is een gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten, zichzelf kunnen zijn en zich gewaardeerd voelen. "Het is de mooiste (werk)plek die er is." concludeert Lidia.