PG Den Ooiman in Doetinchem heeft vier woonpaviljoens voor mensen met dementie waar het fijn en veilig is. Samen met de familie helpt het team de bewoners hun leven zoveel mogelijk te leiden zoals ze dat gewend zijn.

Wonen in

Den Ooiman, PG

Wonen in Den Ooiman

Veilig en in een fijne sfeer

PG Den Ooiman heeft vier paviljoens waar mensen met dementie in een fijne sfeer, veilig en omgeven door goede zorg kunnen wonen. De paviljoens Dorpswegen Weidepad bieden elk onderdak aan acht tot tien bewoners. Het paviljoen Akkerland is specifiek voor jonge mensen met dementie. Hier vindt u meer informatie over de zorg voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Op dit moment wordt er gewerkt aan De Boomgaard. Een paviljoen speciaal voor bewoners met dementie in combinatie met probleemgedrag.

Wonen in Den Ooiman is kleinschalig wonen, met een beperkt aantal anderen en een team dat voor de bewoners en hun familie vertrouwde gezichten vormt. Veel van het dagelijkse leven speelt zich af in de huiskamers, waar samen activiteiten worden gedaan en wordt gekookt en gegeten.

Bewegingsruimte

Veiligheid en structuur bieden de bewoners houvast, maar zo veel mogelijk bewegingsvrijheid blijft het streven. Er is veel ruimte om rond te lopen, ook naar de andere paviljoens of restaurant Het Trefpunt.

Bij mooi weer is het goed toeven in de prachtig aangelegde tuin. Ook is er een dierenweide waar u de vrijwilligers kunt helpen of gewoon lekker kunt zitten.

Steeds nieuwe vondsten

Mede dankzij de hulp van weldoeners en vrijwilligers beschikken de paviljoens van Den Ooiman over moderne toepassingen die het leven van mensen met dementie veraangenamen. Zo zijn er zogenoemde Rocking chairs, waarin mensen onder fijne muziek en in een prettige beweging heerlijk tot rust kunnen komen.

Een recente aanwinst  voor Den Ooiman is de Droombus, waar mensen een virtueel ritje door de omgeving kunnen maken en die ook voor familieleden en kinderen een fijne plek is om samen tijd door te brengen.

"Vaak zie je opluchting bij de mensen die hier komen wonen. Ze voelen de ruimte om op adem te komen"
Teamverpleegkundige PG Den Ooiman

Uw team

Snel op uw gemak

Vele bewoners van PG Den Ooiman komen er wonen via een crisisopname. Daaraan gaat soms een periode van drukte en spanning vooraf, voor u en de mensen om u heen. Het team begrijpt hoe ingrijpend het is om plotseling te moeten verhuizen en doet er alles aan om u zo snel mogelijk een vertrouwd gevoel te geven.

We willen u zo snel mogelijk leren kennen en weten welke dingen voor u belangrijk zijn. Zo laten we de inrichting van uw kamer zo goed mogelijk kloppen met hoe het er bij u thuis uit zag. Ook kijken we goed naar uw dagelijkse gewoonten, zodat u ze bij ons kunt voortzetten.

PG Den Ooiman heeft een stabiel en dynamisch team dat gemotiveerd is bij te dragen aan een gelukkig leven van de bewoners. Het team is ook gespecialiseerd in het omgaan met het onbegrepen gedrag dat dementie soms met zich kan meebrengen. We kunnen misschien niet altijd alles oplossen, maar we hebben veel ervaring en doen het samen.

Uw familie blijft even belangrijk

Uw mantelzorger of uw familie kunnen ons daarbij enorm helpen. Uw naasten kennen de tijden waarop u gewend bent om op te staan en te gaan slapen, bijvoorbeeld. Of wat u bij het ontbijt graag op uw brood heeft. Vaak zijn het juist kleine dingen die bijdragen aan het gevoel van huiselijkheid en geborgenheid.

In het beste geval neemt u uw sociale netwerk gewoon mee. Uw naasten kunnen binnenlopen wanneer ze maar willen en mee-eten en logeren behoren altijd tot de mogelijkheden. De rol van uw naasten in uw leven blijft even belangrijk als voorheen. Zij kunnen er met u op uit, of u helpen om ook buiten Den Ooiman uw gewoonten voort te zetten. Wilt uw partner mee verhuizen? Informeer dan eens naar de mogelijkheden.

Vanzelfsprekend kunnen familieleden in en uit lopen wanneer ze willen en mee-eten en logeren behoren altijd tot de mogelijkheden.

Uw familie

Uw sociale netwerk mag mee

Wonen in PG Den Ooiman is geen ‘knip’ met uw sociale leven, integendeel: Het huis staat in voor een prettige en veilige omgeving waar goede zorg wordt geboden, maar uw sociale netwerk blijft een even grote rol spelen bij uw welzijn als voorheen.

Dat betekent dat betrokkenheid van de familie zeer op prijs wordt gesteld en ook wordt aangemoedigd. Het huis is niet van Sensire, maar van de bewoners. Hun familieleden kunnen in en uit lopen wanneer ze maar willen, zodat ze de dingen  met u kunnen doen die u voorheen ook graag samen deed.

We merken dat de rol van familieleden vaak door iedereen als zeer prettig wordt ervaren. Het komen wonen in Den Ooiman is soms een bron van opluchting, omdat een aantal zorgen uit handen worden genomen, en biedt zo de ruimte om samen weer fijne dingen te doen.

Ook zien we dat familieleden het vaak leuk vinden om te worden betrokken bij het leven in Den Ooiman en bij een woongroep als geheel, bijvoorbeeld bij gezamenlijke activiteiten of in de vorm van inspraak via de Bewonersraad.

Bewonersraad

De Bewonersraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van de bewoners en van iedereen die gebruik maakt van de diensten van Sensire.  In de Bewonersraad van de psychogeriatrische woonvormen van Den Ooiman zitten mantelzorgers en familieleden. De Bewonersraad geeft ook advies over het wonen, welzijn en de zorg binnen Den Ooiman.

Aanvullende services

Aanvullende services

Om ervoor te zorgen dat u zo prettig mogelijk woont en leeft, bieden wij verschillende aanvullende services aan:

De stichting TBBLZ

Vrienden van Den Ooiman

De stichting TBBLZ is de vriendenstichting van verpleeghuis Den Ooiman in Doetinchem. Namens alle vrienden probeert TBBLZ het leven van de bewoners mooier en aangenamer te maken.

Met de hulp van sponsors heeft TBBLZ al van alles kunnen realiseren, van een midgetgolfbaan en keukens voor kleinschalig wonen, tot de Droombus en een aantal rocking chairs.

De stichting is onafhankelijk van Sensire. Dat betekent dat alle voorzieningen die TBBLZ realiseert, een echte aanvulling zijn op de zorg die Sensire in Den Ooiman biedt.

Heeft u interesse of wilt u ook donateur worden? Hier leest u alles over de stichting TBBLZ.

Den Ooiman, PG in beeld

Onze woningen

De paviljoens in Den Ooiman voor mensen met dementie hebben een fijne, huiselijke sfeer en betrokken medewerkers en vrijwilligers. Elke groepswoning biedt onderdak aan acht tot tien bewoners.

Iedere woning heeft een gezamenlijke keuken en huiskamer. Hier speelt uw dagelijks leven zich af: de krant lezen, een spelletje doen, samen koken en eten. Restaurant Het Trefpunt is een mooie plek om uw familie en ander bezoek te ontvangen.
Vond u dit artikel nuttig?
100 %
Wilt u dit artikel delen?
Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.

123
+1

11 december 2018 | 20:07

Herman Hofman

Geachte heer/mevrouw,
Bij u woont sinds enkele maanden mevrouw Betsie Jansen-Twerreveld. Mijn moeder, Sietske Hofman-Schippers ( 88 jaar) is een vriendin van haar. Zij kennen elkaar al sinds de 50er jaren van de vorige eeuw. Op maandag 24 december 2018 is mijn moeder bij ons in Bennekom en ik zou graag die dag met haar Betsie bezoeken. Zouden wij om 10.30 uur haar kunnen bezoeken?

reageer
12 december 2018 | 08:34

Inez Jansen

Geachte heer Hofman, wat een dierbare vriendschap. Erg leuk! Onze deuren staan altijd open. Misschien goed dat u even contact met mevrouw Jansen of haar naasten opneemt om te bespreken of ze ook thuis is?

reageer
Icoon zorgzoeker

Zorgzoeker

Wonen bij Sensire

Sensire bij u thuis

Werken bij Sensire