Icoon zorgzoeker

Iedereen heeft weleens een wondje. Als u zich brandt aan het fornuis, of uw been openhaalt aan een scherpe hoek. Meestal gaat een wond vanzelf over, maar soms is er meer zorg nodig. De wondverpleegkundige helpt een wond te genezen of draaglijk te maken.

Hulp bij

Wonden

Lees hier: Wonden >

Inhoudsopgave

 1. Over wondzorg
 2. De wondverpleegkundige
 3. De Wond-app

Over wondzorg

Soms geneest het niet vanzelf

De meeste wonden genezen binnen drie weken. Maar soms is een wond zo ernstig dat het herstel langer duurt. Bijvoorbeeld bij wonden die zijn ontstaan door een ongeluk, brand, operatie of chemische stoffen. Ook door diabetes, kanker of vaatproblemen kunt u wonden krijgen die niet vanzelf genezen.

De wondverpleegkundige is gespecialiseerd in wonden, ook als ze moeilijk genezen. Zij geeft u nuttige informatie en stelt samen met uw arts of wijkverpleegkundige een wondbehandeladvies op. Waar nodig ondersteunt zij u bij de wondzorg.

De wondverpleegkundige biedt een helpende hand als u last heeft van wonden als gevolg van doorliggen en bij het zorgen voor een stoma. Sensire heeft ook een gespecialiseerd verpleegkundige die u kan adviseren over alle aspecten van het leven met een stoma.

"Ik kreeg zelfs shop-advies: Schoenen kan ik het beste aan het einde van de dag kopen"
Nel (61)

De wondverpleegkundige

Verzorging en verlichting

De wondverpleegkundige weet elk soort wond te behandelen en kan u advies geven, bijvoorbeeld over:

 • De optimale behandeling van uw wond
 • Pijnbestrijding en andere manieren om pijn te verlichten
 • Hulpmiddelen, zoals een matras of een zitkussen om doorligwonden te voorkomen
 • Omgaan met uw wond in het dagelijks leven
 • Veranderingen in uw leefstijl om de wond sneller te laten herstellen
 • Omgaan met klachten als gevolg van uw wond, zoals slecht lopen of vermoeide benen
 • Aanpassingen in huis
 • Zorg op afstand

Extra zorg

Het kan zijn dat u meer zorg nodig heeft. Als u door uw wond moeilijk een goede zit- of lighouding vindt, bijvoorbeeld. De wondverpleegkundige kan dan de fysiotherapeut of ergotherapeut inschakelen. Voor stomazorg kan de gespecialiseerd verpleegkundige advies geven. Een podotherapeut kan ondersteuning geven bij voetproblemen en er is een diëtist voor voedingsadvies.

De Wond-app

Ondersteuning via de iPad

Als een wond er langer dan drie weken over doet om dicht te gaan, of als een wond om een andere reden complex is, kan de wondverpleegkundige intensief bij de genezing betrokken zijn. Maar vaak is het hem of haar onmogelijk om elke dag bij u op bezoek te komen.

Dan biedt de zogenoemde Wond-app uitkomst. Dat is een toepassing op de iPad waarmee het wijkteam en de wondverpleegkundige elkaar zorgvuldig op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen. Zo zijn meer mensen erbij betrokken en scheelt het toch tijd.

De app is eigenlijk een deskundige blik op afstand. Zo kan elke verzorger die met de betreffende klant in contact komt de gegevens aanvullen, zodat iedereen over dezelfde complete informatie beschikt. Het gehele plan voor de verzorging van de wond staat erin en de wondverpleegkundige kan op elk gewenst moment kijken hoe het ermee gaat.

Zelf zien hoe het gaat

In het dossier kunnen foto’s worden opgenomen, zodat de wondverpleegkundige kan meekijken en ook is te zien of er vooruitgang zit in de genezing. Ook klanten kan dit erg helpen. Soms lijkt er aan het genezingsproces geen einde te komen, en leert de serie foto’s toch dat het vooruitgaat.

Nel (61):
Ik kreeg zelfs shop-advies

“Het begon met een klein wondje bij mijn teen. Door mijn diabetes heb ik minder gevoel in mijn voeten, waardoor ik wondjes vaak helemaal niet opmerk. Maar dit plekje ging maar niet weg. Uiteindelijk vertelde de huisarts dat het ging om een diabetische voet. Er was een ernstige infectie bijgekomen. Ik schrok behoorlijk. Visioenen van een voetamputatie doemden al op.

Na het bezoek aan de wondverpleegkundige kon ik weer ademen: het bleek echt nog niet zover te zijn. Maar ik moest er wél mee aan de slag. De wondverpleegkundige gaf me goede tips. Bijvoorbeeld over hoe ik mijn teennagels het beste kan knippen en welke sokken en schoenen ik kan gebruiken. Ik kreeg zelfs ‘shop-advies’: schoenen kan ik beter aan het einde van de dag kopen, als mijn voet op zijn dikst is. Nu let ik beter op. Bij een wondje ren ik gelijk naar de dokter, want ik wil nog lang op mijn voeten kunnen staan!”

Aanvullende documenten

Vond u dit artikel nuttig?
100 %
Wilt u dit artikel delen?
Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.

123
+1