Icoon zorgzoeker

Maatschappelijk werk helpt u met psychosociale problemen, sociaal raadsliedenwerk is er als u in de problemen zit met instanties. U hoeft er niet alleen voor te staan.

Maatschappelijk werk
bijstand met

Maatschappelijk werk

Inhoudsopgave

  1. Maatschappelijk werk
  2. Sociaal raadslieden
  3. Spreekuren raadslieden

Maatschappelijk werk

Er niet alleen voor staan

Ieder mens loopt wel eens vast in het leven. Vaak komt u er zelfstandig of samen met uw familie en vrienden wel weer uit. Als dat niet lukt, kan het maatschappelijk werk met u naar wegen zoeken om uit de problemen te komen, bijvoorbeeld:

  • door samen met u de klachten te onderzoeken;
  • door samen met u aan uw probleem te werken;
  • door u concreet te helpen bij het doen van praktische handelingen;
  • door een adequate verwijzing naar een andere instantie die u kan helpen.

Een plan van aanpak

Als u zich aanmeldt, maken wij met u een afspraak voor een eerste ontmoeting: het intakegesprek. Tijdens dit gesprek vraagt de maatschappelijk werker u te vertellen over de situatie waar u hulp bij wenst.

Samen bekijken we wat u nodig heeft om het probleem op te lossen of zo te verminderen dat u er zonder hulp van buitenaf mee kunt omgaan. Na de intake maken we samen met u een plan van aanpak. We leggen dan vast wat het doel is en wat we gaan doen om dat te bereiken.

Hulp op maat

De duur en de aard van de hulpverlening zijn bij iedereen anders, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De gesprekken duren gemiddeld een uur.

Naast individuele gesprekken is het soms ook fijn om deel te nemen aan gespreksgroepen, bijvoorbeeld om assertiever en weerbaarder te worden, of om te leren omgaan met de stress die uw problemen u bezorgen.

Soms kan het nuttig zijn om ook andere mensen bij de zaak te betrekken, bijvoorbeeld uw partner, uw kinderen of hulpverlenende instanties. Dit gebeurt uitsluitend in overleg met u.

Contact en aanmelding

Sensire is alleen in Aalten, Ulft en Varsseveld actief met maatschappelijk werk. Met een maatschappelijk werker van Sensire kunt u contact opnemen via telefoonnummer 0900 622 87 24.

U heeft voor maatschappelijk werk geen verwijzing nodig. Om het maatschappelijk werk in uw eigen woonplaats te vinden, kunt u terecht bij het WMO-loket van uw gemeente of via deze regelhulp van de overheid. Vaak is er een inloopspreekuur waar u zonder afspraak welkom bent.

Sociaal raadslieden

De weg weten bij de instanties

Sociaal raadslieden kunnen u advies geven over wetten en regels, rechten en plichten. Ze helpen u om te kijken wat de wetten en regels zijn in uw situatie, en wat u kunt doen om problemen met instanties op te lossen of te krijgen waar u recht op heeft.

Onze sociaal raadslieden kunnen u informeren en adviseren over bijvoorbeeld uitkeringen, subsidies, schulden, belastingen, arbeid en ontslag of de afwikkeling van een echtscheiding. Daarbij kunnen ze ook praktische hulp geven, zoals met het schrijven van brieven, het invullen van formulieren of het indienen van bezwaarschriften.

Contact en aanmelding

Sensire biedt sociaal raadsliedenwerk vanuit vestigingen in de gemeente Oude IJsselstreek (aanmelding via contactformulier www.hulponlineoost.nl of 0314-357723), Montferland (met spreekuren in Didam en ’s Heerenberg) en Lochem (met spreekuren in Gorssel en Lochem). U kunt het sociaal raadsliedenwerk bereiken via telefoonnummer 0314 357 723.

U heeft voor sociaal raadsliedenwerk geen verwijzing nodig en de gemeente betaalt de kosten. Om het maatschappelijk werk in uw eigen woonplaats te vinden, kunt u terecht bij het WMO-loket van uw gemeente of via deze regelhulp van de overheid. Vaak is er een inloopspreekuur waar u zonder afspraak welkom bent.

Spreekuren raadslieden

Het Sociaal Raadsliedenwerk heeft open inloopspreekuren. Deze zijn:

Montferland

Didam Gezondheidscentrum
Vrijdag van 10.30 tot 11.30

’s Heerenberg

Gouden Handen
Donderdag van 9.00 tot 10.00 uur.

Gorssel

Den Oldenhof (1e verdieping, bij gebiedsteam ’t Baken Lochem)
Maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Lochem

Gemeentehuis in Lochem, Hanzeweg 8
Maandag van 14.00 tot 15.00 uur.

Vond u dit artikel nuttig?
88 %
Wilt u dit artikel delen?
Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.

123
+1

21 mei 2019 | 11:06

Yasar icyuz

İk ben mvr y. İçyuz als kan ik wiel mvr lejde klaus afspraken maken en alstebulejften korte teijt dankuwel vande zorgen

reageer
13 april 2019 | 11:04

Bert de Jonge

Wij zitten in de bijstand maar nu krijgt mijn echtgenote volgen jaar een kleine levensverzekering van uit het buitenland (Duitsland) uitbetaald ( +/- 9.500 euro) kan de sociale dienst dit geld vorderen of valt dit onder het vermogen en het vrije spaarbedrag van 12.240 euro.

reageer
30 april 2019 | 14:14

Lisa Olthof

Beste heer De Jonge,

Vanuit het sociaal raadsliedenwerk kunnen wij u voorzien van informatie en advies rondom de Participatiewet. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer: 0314 357 723. Verder kunt u ook terecht op één van onze inloopspreekuren die op de site vermeld staan.

Met vriendelijke groet,
Lisa Olthof, Sociaal Raadsvrouw

reageer
14 oktober 2018 | 20:45

Teun polman

Goede avond mijn man en ik vroegen ons af of jullie ons kunnen helpen met het uitzoeken hoe het werkt met alimentatie. Dit gaat over een dochter van mijn man ?? We hebben enkel wat vragen erover maar weten niet goed waar we naar toe moeten met onze vragen ?? Hoop dat u ons eventueel verder kunnen adviseren . alvast bedankt. Vriendelijke gr teun polman.

reageer
16 oktober 2018 | 12:19

Lisa Olthof

Beste heer Polman,
Vanuit het sociaal raadsliedenwerk kunnen wij u voorzien van informatie en advies rondom alimentatiezaken. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer: 0314 357 723.
Met vriendelijke groet,
Lisa Olthof

reageer