Icoon zorgzoeker

Zelfstandigheid zit hem vaak in het doen van de kleine dagelijkse dingen op uw eigen manier. Maar door ziekte of een beperking wordt dat soms lastig. Zoals koffie inschenken, de was vouwen of in de tuin werken. De ergotherapeut helpt u uw activiteiten prettig en veilig uit te voeren.

Zelfstandiger met

Ergotherapie thuis

Lees hier: Ergotherapie thuis >

Inhoudsopgave

 1. Waarom ergotherapie?
 2. De ergotherapeut
 3. Bij u in de buurt

Waarom ergotherapie?

Oplossingen voor het dagelijks leven

Veel dagelijkse handelingen verrichten we zonder erbij na te denken hóe we dat doen. Door een ziekte of beperking, zoals parkinson, dementie, COPD of chronische pijnklachten, is dat vaak niet meer zo vanzelfsprekend.

De ergotherapeut geeft u tips en adviezen om activiteiten op een goede manier uit te voeren. Soms is het zinvol om te kijken of het ook op een andere manier kan. Uitgangspunt is dat u kunt doen wat u belangrijk vindt, op uw eigen manier en zo zelfstandig mogelijk.

Samen zoeken naar de beste manier

U kunt met uiteenlopende vragen bij de ergotherapeut terecht. Bijvoorbeeld:

 • Ik ben gevallen in huis. Hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen?
 • Hoe kan ik zorgen dat ik thuis kan blijven wonen nu ik ouder word en de trap niet meer zo makkelijk op kom?
 • Mijn moeder is af en toe in de war. Hoe kan ik haar hiermee helpen?
 • Ik ben vaak zo moe aan het einde van de dag. Hoe kan ik dit veranderen?Ik kan niet meer zo lang aan het aanrecht staan.
 • Hoe kan ik toch zelf blijven koken?Ik voel me onzeker tijdens het rijden in de scootmobiel. Kan ik hiervoor rijles krijgen?

Samen met u zoekt de ergotherapeut naar oplossingen die passen bij uw situatie.

"Ik kan niet iemands hele huis vol bubbeltjesplastic hangen. Maar er kan vaak meer dan je denkt"
Marieke de Reus Ergotherapeut bij Sensire

De ergotherapeut

Wat kan de ergotherapeut voor u doen?

De ergotherapeut bespreekt met u welke problemen u ervaart in het dagelijks leven. Welke activiteiten wilt u weer zelfstandig, met minder hulp of met minder klachten doen?

In veel gevallen zal de ergotherapeut u ook vragen om bijvoorbeeld eens voor te doen hoe u dingen nu aanpakt. Soms heeft u bepaalde gewoonten misschien al zo lang dat u er niet meer aan denkt om het eens op een andere manier te proberen. De ergotherapeut is ervaren en vindingrijk in het zoeken naar oplossingen.

Vervolgens maakt u samen een plan van aanpak. Via training en adviezen begeleidt de ergotherapeut u om uw doelen te bereiken. Heeft u een hulpmiddel nodig? Dan helpt de ergotherapeut u bij de aanvraag en het gebruik daarvan.

Bij u in de buurt

Bij u in de buurt

De ergotherapeuten komen bij u aan huis of op uw locatie wonen met zorg. Het is mogelijk om op onze locatie Den Ooiman, Groot Hagen 6 in Doetinchem, te worden behandeld.

Bij Sensire werken 7 ergotherapeuten, allen geregistreerd in het kwaliteitsregister voor paramedici:

 • Marleen Hofman – aandachtsgebieden: EDOMAH, dementie (op jonge leeftijd), NAH, ziekte van Parkinson, zit- en lighoudingen en decubitusproblematiek. 
 • Annelies Peppelman – aandachtsgebieden: EDOMAH, dementie, zit- en lighoudingen en decubitusproblematiek.
 • Marissa Peppelman – aandachtsgebieden: NAH en cognitieve revalidatie.
 • Marieke de Reus – aandachtsgebieden: ziekte van Parkinson, decubitusproblematiek, dementie en activiteitenweger.
 • Saskia Sollman – aandachtsgebieden: ziekte van Parkinson, handproblematiek, chronische pijn en vermoeidheid en activiteitenweger.
 • Adinda van Sommeren – aandachtsgebieden: EDOMAH, dementie, oncologie, cognitieve revalidatie, activiteitenweger, zithoudingen en decubitus.
 • Sanne Wemekamp – aandachtsgebieden: COPD, dementie, activiteitenweger, oncologie, chronische pijn en vermoeidheid. 
Frank (63)
Jonge kerel op scootmobiel

“Ik ging er altijd graag op uit: fietsen, wandelen, hardlopen. Maar doordat ik parkinson heb, ben ik vaak vermoeid en stijf. Ik moet nadenken bij elke beweging. De verleiding is groot dan maar binnen te blijven. Maar dan mis ik een heleboel contact: met buren, de caissière in de supermarkt, familie. De ergotherapeut raadde me een scootmobiel aan. Eerst moest ik er niet aan denken. Zo’n jonge man op een scootmobiel?

Samen hebben we de aanvraag gedaan bij de gemeente. Daarna kreeg ik ‘rijles’ van de ergotherapeut. Op een rustige locatie oefenden we met achteruitrijden, een rotonde nemen en manoeuvreren in een kleine ruimte. Ook leerde ik hoe ik veilig de berging in- en uitrijd. Nu kom ik weer onder de mensen, en dat doet me goed. Uiteindelijk ben ik toch liever die ‘jonge kerel op de scootmobiel’ dan ‘die man achter de geraniums’.”

Aanvullende documenten

Vond u dit artikel nuttig?
89 %
Wilt u dit artikel delen?
Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.

123
+1