Icoon zorgzoeker

Een longziekte als astma of COPD kan u dwingen om uw leefstijl aan te passen. En er doemen vragen op: Wat moet ik doen als ik het benauwd heb? Blijf ik altijd medicijnen gebruiken? De longverpleegkundige helpt u graag.

Astma of COPD
Leven met

Astma of COPD

Inhoudsopgave

  1. Wat is astma of COPD?
  2. De longverpleegkundige
  3. Zorg op afstand

Wat is astma of COPD?

Als u astma heeft, zijn er altijd kleine ontstekingen in uw longen. Daardoor raken uw luchtwegen snel geïrriteerd door prikkels. Bijvoorbeeld door huisstof(mijt), honden, katten en gras- of boompollen. U krijgt dan aanvallen van kortademigheid of moet veel hoesten.

Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels, en de een heeft er meer last van dan de ander. De klachten zijn goed te behandelen en verergeren dan in principe niet. Astma komt voor bij kinderen en volwassenen.

COPD: beschadigde longen

Bij COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) zijn uw longen beschadigd, bijvoorbeeld door roken. Daardoor zijn uw luchtwegen vernauwd. Dat zorgt ervoor dat u moeilijker ademt en minder zuurstof heeft. Ook moet u veel hoesten.

Deze klachten zijn blijvend en kunnen in de loop van de tijd toenemen. Soms worden de klachten in korte tijd plotseling erger, bijvoorbeeld door een infectie. Dat noemen we een longaanval. COPD komt vooral voor bij mensen van boven de 40 jaar.

Leven met astma of COPD

Astma en COPD zijn chronische ziekten: ze gaan niet over. Maar met de juiste behandeling valt er vaak goed mee te leven. Wel is het belangrijk dat u uw leefstijl erop aanpast.

U neemt bijvoorbeeld medicijnen via een inhalator (puffer) om de klachten te verminderen. Daarnaast moet u bepaalde stoffen en prikkels zo veel mogelijk vermijden.

"Ik ben nu actief met mijn gezondheid bezig. Die longaanval heeft me wakker geschud"
Meneer Mollema (73)

De longverpleegkundige

Ermee leren omgaan

Heeft u te horen gekregen dat u astma of COPD heeft? Dan is het vaak even onduidelijk: wat verandert er precies? De longverpleegkundige kan u hierbij helpen. Zij weet veel over uw aandoening en kan u helpen om te gaan met uw gevolgen en zo nodig om uw leefstijl aan te passen. Ze kan u adviseren over bijvoorbeeld:

  • Omgaan met uw aandoening: thuis, op uw werk of op school
  • Uw medicijnen op de juiste manier gebruiken
  • Stoppen met roken
  • Aanvallen van benauwdheid beter zien aankomen
  • Omgaan met benauwdheidsaanvallen, bij uzelf of bij uw kind
  • Beperkte energie goed over de dag verdelen
  • Vroegtijdig herkennen van infecties die kunnen ontstaan door uw aandoening

Samen met u stemt de longverpleegkundige de ondersteuning af op uw persoonlijke situatie. Zo nodig brengt zij u in contact met bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ergotherapeut of diëtist.

Prikkels verminderen

Prikkelende stoffen vermijden: dat klinkt makkelijk, maar soms is er een flinke omslag voor nodig. Bijvoorbeeld als de stof en waar u benauwd van raakt, van de vloerbedekking of van de hond komen.

Het is prettig als iemand u daarbij kan adviseren. Vaak kunt u door een aantal maatregelen in huis de hoeveelheid hinderlijke stof en verminderen, waardoor u minder klachten heeft. Met de longverpleegkundige bespreekt u welke maatregelen in uw situatie goed kunnen werken.

Zorg op afstand

Thuis uw gezondheid meten

Als u COPD heeft, kunt u met slimme apps op uw iPad thuis zelf uw gezondheid in de gaten houden. Sensire werkt daarbij nauw samen met het ziekenhuis. Verpleegkundigen controleren uw waarden op afstand. Bij een afwijkende waarde neemt de longverpleegkundige contact met u op.

Dat scheelt u controles in het ziekenhuis en voorkomt ziekenhuisopnames. U bent er immers snel bij als er iets aan de hand is. Dankzij de apps heeft u uw gezondheid altijd zelf in beeld, wat zorgt voor rust, meer zelfvertrouwen en een veilig gevoel.

Aanvullende documenten

Vond u dit artikel nuttig?
86 %
Wilt u dit artikel delen?
Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.

123
+1