3: Bouwen aan netwerken, samen staan we sterker
3: Bouwen aan netwerken, samen staan we sterker

3: Bouwen aan netwerken, samen staan we sterker

Samen staan we sterk. Dat gaat ook op voor de ondersteuning die we bieden op het gebied van zorg en welzijn. 

Ieder vanuit een eigen rol zorgt ervoor dat iemand zo zelfstandig mogelijk kan blijven en/of een hoge kwaliteit van bestaan kan ervaren. Zowel het sociale netwerk van de zorgvrager als het professionele netwerk waarin professionals met verschillende deskundigheden met elkaar samenwerken. Waar iemand dan ook de zorg mag ontvangen. Nu, maar ook in de toekomst.

Samenwerken met het (in)formele netwerk: De klant(reis) centraal

Samenwerken als (zorg)professionals onderling om iemand goed te ondersteunen in zijn of haar leven betekent ook over de muren heen kijken. In Ruurlo hebben wijkverpleegkundigen korte lijnen met het zorgteam van Sensire De Schoven en De Garven. Zij kijken kritisch naar hoe mensen in eigen regie kunnen blijven wonen en leven eenmaal verhuisd naar een van de woonzorglocaties: De klantreis staat centraal.

Meer verbinding tussen klant, bewoner, revalidant, naasten en zorgprofessionals

De klantreis centraal: de lokale raden en de centrale cliëntenraad van Sensire denken daar precies hetzelfde over. Mede om deze reden werd de cliëntmedezeggenschap binnen Sensire geherstructureerd. Een mooie stap naar meer verbinding tussen klanten, bewoners en revalidanten, hun naasten, zorgprofessionals van Sensire, maar ook het zorgnetwerk rondom de klant buiten Sensire zoals ziekenhuizen en huisartsen waarmee steeds meer wordt samengewerkt. Daarbij draait het om een goede balans. In de afgelopen jaren hebben zorgorganisaties te veel de verantwoordelijkheid voor zorg en hulp naar zich toegetrokken. Hoe kun je als bestuurder, als leidinggevende, als medewerkers maar ook jezelf als mens dwingen een veel meer ondersteunende rol te pakken? Er blijken volop ideeën te zijn bij de vertegenwoordigers van de lokale raden en centrale cliëntenraad van Sensire. Ideeën die klein mogen beginnen, natuurlijk met de ondersteuning van Sensire.

Zelf aan zet rondom ouder worden

Deze veranderingen sluiten aan bij de bredere trend van het versterken van eigen regie en samenwerking in de zorg. Er wordt steeds meer nadruk gelegd op eigen regie en samenwerking in de ouderenzorg. Dit vraagt om bewustwording, betrokkenheid en nieuwe manieren van organiseren, waarbij inwoners, naasten en zorgprofessionals samenwerken aan passende zorg en ondersteuning. Door tijdig in gesprek te gaan en krachten te bundelen, zorgen we voor een toekomstbestendige aanpak waarin iedereen een rol speelt. Het ministerie van VWS gaf vervolg aan de campagne ‘Praat vandaag over morgen’, die eerder door branchevereniging ActiZ werd gestart. In de Achterhoek en Liemers kreeg deze campagne een regionale invulling, waarbij zorgorganisaties en gemeenten inwoners stimuleerden om na te denken over "later". Want hoe we de zorg organiseren én hoe we elkaar hierbij kunnen helpen vraagt iets van ons allemaal.

Samen regie houden op zorg

Binnen Sensire willen we klanten zo goed mogelijk ondersteunen in het leven zoals zij dat gewend zijn. Om dit gesprek te ondersteunen, is door een aantal zorgprofessionals een regiekaart ontwikkeld. Dit praktische hulpmiddel helpt bij het verkennen van de stappen die genomen kunnen worden bij zorgverlening en de mogelijke uitbreiding daarvan. De regiekaart bestaat uit vijf overzichtelijke stappen die inzicht geven in wat iemand zelf kan en waar ondersteuning vanuit het netwerk of professionele organisaties mogelijk is. Zo wordt zorg op de juiste manier en op het juiste moment ingezet. Door samen het gesprek te voeren en bewuste keuzes te maken, ontstaat een duidelijke en gezamenlijke aanpak waarin zowel klanten, naasten als zorgprofessionals betrokken zijn.

Samenwerking in de zorg

Een mooi voorbeeld van een samenwerking met ‘andere’ zorgprofessionals het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst Sensire, het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, DrieGasthuizenGroep, Santé Partners en STMG, om gespecialiseerde en verpleegtechnische zorg samen dichter bij de patiënt te brengen. En kunnen vanaf eind juni 2024 patiënten van Gelre ziekenhuizen hun infuus met Infliximab in Ons Zorghuis van Sensire (regio Zutphen) en Thuyskamer van Vérian (regio Apeldoorn) krijgen. Tot slot werken Gelre ziekenhuizen, Vérian, Sensire, Huisartsen Organisatie Oost Gelderland (HOOG) en de oncologiezorgnetwerken in de regio Apeldoorn en Zutphen nauw samen om goede oncologische begeleiding te bieden.

Doorontwikkeling samenwerking op het gebied van revalidatie

Op 24 mei vond een gezamenlijke bijeenkomst plaats tussen collega’s van Sensire en Klimmendaal revalidatiespecialisten over de samenwerking op het gebied van revalidatie in Doetinchem. De bestuurders, Margje Mahler (Sensire) en Martijn Kuit (Klimmendaal), lichtten de gezamenlijke visie toe: optimaal gebruikmaken van ieders deskundigheid, waarbij de professionele autonomie en eigen regie van de revalidant leidend zijn. Het doel is om samen een innovatieve invulling van het revalidatieproces en vernieuwende samenwerkingsvormen te ontwikkelen, zowel als stap naar revalideren in de nieuwbouw als ook in de bestaande samenwerking in Zutphen.

Tijdens deze bijeenkomst voerden we het gezamenlijke gesprek over waar de revalidant baat bij zou hebben, wat men wil meenemen uit de huidige werkpraktijk en wat er de komende twee jaar nodig is om samen uit te werken. De bijeenkomst werd afgesloten met een terugkoppeling van de belangrijkste punten en een informeel samenzijn. Het was een constructieve middag die de basis vormt voor de verdere samenwerking tussen Sensire en Klimmendaal op het gebied van revalidatie.

Digitale oplossingen voor kwaliteit van zorg

In 2024 hebben wij ons ‘data analytics platform’ in gebruik genomen. Een platform waarbij op één centrale plek informatie vanuit verschillende bronsystemen bij elkaar komen. Met het zogenaamde ‘Sensire Informatiehart’ kunnen we managementinzichten opdoen en kunnen onze zorgprofessionals datagedreven werken in de praktijk. Om de zorg die we inzetten te kunnen verklaren, voorspellen en vergelijken.

Negen zorgorganisaties in de Achterhoek, waaronder Sensire, hebben grote stappen gezet in de digitalisering van de zorg. Een belangrijke vooruitgang is de invoering van E-overdrachtwaarmee verpleegkundige gegevens veilig en digitaal tussen zorgorganisaties worden uitgewisseld. Dankzij de samenwerking binnen de Vereniging Digitalisering Zorg Achterhoek en de regionale infrastructuur GERDA (GEïntegreerde Regionale Data-infrastructuur Achterhoek) werken VVT-organisaties en ziekenhuizen samen aan een soepele overdracht. Dit voorkomt informatieverlies en onnodig dubbel werk. Én dat komt de kwaliteit van zorg ten goede. 

Tegelijkertijd was er een tegenslag. Het digitale zorgplatform MIJNPGO stopteomdat de Amerikaanse leverancier zich terugtrok. Dit platform maakte het mogelijk dat patiënten en zorgverleners eenvoudig informatie konden delen. Desondanks bleven we ons inzetten voor slimme digitale oplossingen om de zorg verder te verbeteren. Bij het wijkteam in Bronckhorst werd het afgelopen jaar systeem UMatch uitgerold, waarmee vraag en aanbod van zorg efficiënter gematcht kan worden. Bij de uitrol is gebleken dat collega’s behoefte hebben aan ondersteuning bij de nieuwe manier van omgaan met zorgvragen en bij het bepalen van hun rol in de organisatie van zorg. Deze waardevolle inzichten worden gebruikt om de verdere uitrol van UMatch binnen Sensire te verbeteren en de zorgprofessionals beter te begeleiden.

De Grachten Promenade: samen de zorg dragen

De Grachten Promenade gaat nog een stapje verder als het gaat om het zelf nemen van regie op wonen en leven. Op De Grachten Promenade is een gemeenschap van bewoners, naasten en wel- en niet geschoolde (zorg)professionals - die we allemaal ‘samenwerkers’ noemen - gevormd. Een gemeenschap ‘die zonder vooropgestelde ‘institutionele’, reguliere verpleeghuiszorgkaders samen zorgt voor ‘leven en wonen zoals thuis’, de regie ligt bij de bewoners zelf. Michaeleen naaste van een bewoner van De Grachten Promenade: “Ik denk dat we de ouderenzorg de afgelopen jaren tot een all-inclusive 4-sterrensysteem hebben verheven. Dat is niet meer houdbaar. We moeten echt veranderen. Dat is voor iedereen wennen, voor ons als familie, maar ook voor Sensire zelf.” 

De beweging die we binnen de Grachten Promenade zijn aangegaan past naadloos bij de bedoeling van het Generiek kompas. We zijn dan ook voornemens om de beweging van de Grachten Promenade te vertalen naar wat we ‘Anders Wonen’ noemen en in de toekomst breder toe te passen binnen Sensire.

Silke Rissewijck, projectleider en 'samenwerker' van de Grachten Promenade: "We willen zorgen voor positieve opschudding."