Meer weten over onderwerpen uit dit artikel Dementie
De Heikant: Het is júllie huis

De Heikant: Het is júllie huis

100 %
Vindt dit artikel nuttig

Thomas van Dorsten, projectleider Sensire:

In deze roerige tijd wil ik graag eens een positief verhaal vertellen over de verpleeghuiszorg. Dat verhaal begint in Wehl, in woonzorglocatie De Heikant. Een jaar geleden zijn we daar anders gaan werken. We zijn meer vragen gaan stellen aan familieleden van bewoners. Wat vinden jullie eigenlijk van De Heikant? Wat zouden jullie anders willen?

 

Initiatief wordt beloond

Al snel kwamen de goede ideeën binnenstromen. Daarvan hebben we er inmiddels veertig doorgevoerd. Als iemand bij ons komt wonen, gaan we nu bijvoorbeeld eerst op huisbezoek. We kunnen dan in alle rust samen de ‘papierfabriek’ doornemen. Ook hebben we in De Heikant een ruimte gemaakt met een groot scherm waar bewoners tv-programma’s van vroeger kunnen kijken. En we vergaderen maandelijks met de familieraad. Daarin zit van elke bewoner een familielid. En soms wel twee of drie.

Als iets mag en er is geld, is een verandering vaak snel geregeld. Initiatief wordt dus beloond. Daardoor raken mensen meer betrokken. Familieleden kennen elkaar en vinden het gezelliger om langs te komen. Ze doen een spelletje, helpen met koken, of drinken een borrel met elkaar en de bewoners. Voor familieleden was het soms wel even wennen, die nieuwe verantwoordelijkheid. Laatst vroeg iemand bij een nieuw voorstel: ‘Thomas, wat vind jij ervan? Jij bent de projectleider.’ ‘Dat is niet zo belangrijk,’ zei ik. ‘Het is júllie huis!”

"Mensen hebben vaak een sterke band met het dorp. Ze gaan er naar vrienden, de kapper, de bibliotheek. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die band behouden blijft?"
Thomas van Dorsten Sensire

Een stapje verder

Wat we in De Heikant doen, gaan we nu uitbreiden naar een andere locatie: De Lindenhof in Vorden. De Lindenhof is geselecteerd voor een groot landelijk project, ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg’. Daarin willen we nog een stapje verder gaan. Niet alleen naar het huis zelf kijken, maar ook naar de omgeving: het dorp Vorden.

Mensen hebben vaak een sterke band met het dorp. Ze gaan er naar vrienden, de kapper, de bibliotheek. Kunnen we ervoor zorgen dat die band behouden blijft als ze in De Lindenhof wonen?

Tijdens een eerste bijeenkomst waren mensen erg enthousiast. Ook hier ontstonden er veel ideeën. Bijvoorbeeld om te zorgen dat bewoners hun eigen huisarts houden. Om de was in de tuin op te hangen en niet te laten ophalen. De komende drie jaar experimenteert De Lindenhof om nog meer een thuis te worden. Daarmee is dit verhaal nog lang niet afgelopen… Maar het begin is veelbelovend!

Vond u dit artikel nuttig?
100 %
Wilt u dit artikel delen?
Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.

123
+1

Icoon zorgzoeker

Zorgzoeker

Wonen bij Sensire

Sensire bij u thuis

Werken bij Sensire