Meer weten over onderwerpen uit dit artikel De Bloesem Dementie

Neede helpt De Bloesem aan een tovertafel

Tovertafel haalt mensen met dementie uit hun eigen wereldje

85 %
Vindt dit artikel nuttig

Een nieuwe vondst om mensen met dementie te stimuleren te bewegen en actief uit hun eigen wereldje te komen is de tovertafel. Dankzij een goede band met de dorpsgemeenschap en een donatie van het Ouderenfonds heeft Sensire De Bloesem in Neede ‘m nu ook.

De tovertafel is eigenlijk een beamer die vanaf het plafond een tafel beschijnt met beelden die reageren op de aanrakingen van de bewoners van De Bloesem. Rondzwevende luchtbellen die met een plopje uit elkaar springen als je ze aantikt, herfstbladeren die prettig ruisen als je er met je hand doorheen veegt, lieveheersbeestjes die zich speels uit de voeten maken als je ze ontdekt… De tovertafel prikkelt de zintuigen en nodigt uit tot bewegen.

De tovertafel is een innovatie in de dementiezorg die De Bloesem kon aanschaffen dankzij hulp uit de eigen gemeenschap. Een actieve club van vrijwilligers organiseerde een loterij waarvan de prijzen ter beschikking werden gesteld door ondernemers in Neede en Eibergen.

Ondanks de voor de veiligheid veelal gesloten deuren heeft De Bloesem dus toch een sterke band met de omgeving waar de meeste bewoners zelf vandaan komen. Twee derde van het benodigde bedrag kwam via de loterij tot stand, het Ouderenfonds doneerde de rest.

De tovertafel prikkelt de zintuigen en nodigt uit tot bewegen

Onweerstaanbaar

Dat de tovertafel een succes is, bleek zodra hij was geïnstalleerd. Zelfs bewoners die zich al ver hebben teruggetrokken in hun eigen wereldje kunnen niet aan de verleiding weerstaan om te reageren op de prikkels van de tovertafel.

Volgens Marlon Groot Zevert, Henriëtte Essink en Jolanda Schuurman van De Bloesem zijn er in de komende tijd vast nog manieren te ontdekken om de tovertafel nóg beter te laten werken, bijvoorbeeld door de tafel iets te verlagen zodat de beelden nog beter te zien zijn. Maar ook nu krijgt de tafel bewoners al aan het lachen. Een dankbaarder bevestiging van zijn nut is nauwelijks denkbaar.

Vond u dit artikel nuttig?
85 %
Wilt u dit artikel delen?
Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.

123
+1

16 augustus 2017 | 10:48

tomootes

Prachtige uitvinding!

reageer

Ook interessant

Open Dagen Sensire
12 februari 2018

Open Dagen Sensire

Leven zoals u wilt…
06 februari 2018

Leven zoals u wilt…

De nieuwe website van Sensire: Samen werken aan geluk
31 januari 2018

De nieuwe website van Sensire: Samen werken aan geluk

Wijkzorg: Vierkant achter je klant staan
25 januari 2018

Wijkzorg: Vierkant achter je klant staan

Icoon zorgzoeker

Zorgzoeker

Wonen bij Sensire

Sensire bij u thuis

Werken bij Sensire