Werken zoals jij wilt, samen onderweg naar de toekomst
Werken zoals jij wilt, samen onderweg naar de toekomst

Werken zoals jij wilt, samen onderweg naar de toekomst

De vraag om (complexere) zorg en ondersteuning neemt in snel tempo toe, terwijl de beschikbaarheid ervan afneemt. Ook zijn er steeds minder zorgprofessionals beschikbaar om voor een steeds grotere groep mensen met gezondheidsproblemen te zorgen. Het is daarom heel hard nodig om een andere wind laten waaien door de manier waarop we met elkaar de zorg benaderen met de focus op eigen regie en zelfredzaamheid. Maar ook hoe we het werk organiseren. En dat biedt juist ook kansen.  

Naast tekorten ook kansen

Ondanks dat we te maken gaan krijgen met tekorten, wachten we niet lijdzaam af en zien we júist ook kansen. “Waar jaren geleden vooral werd ingespeeld op wat iemand niet kan, is het tegenwoordig andersom”, legt Edith ter Riele, verpleegkundige bij Sensire bijvoorbeeld uit. “Vroeger werden mensen gedoucht, kregen kousen aan en dan was de volgende aan de beurt. Mensen wachtten tot wij kwamen en wij deden wat er van ons werd verwacht. Nu zijn we veel meer gericht op het vergroten van de zelfstandigheid van de klant. Op wat iemand wél kan.”

Ook laten we zorgprofessionals niet harder, maar slimmer werken door gebruik te maken van data, bijvoorbeeld door het aantal valincidenten terug te brengen en tegelijk de zorglast en werkdruk te verminderen." En maken wijkverpleegkundigen gebruik van beslisondersteuning: een digitale tool die wijkverpleegkundigen helpt om snel en gemakkelijk beslissingen te nemen over de benodigde zorg. Om samen het juiste te kunnen doen en de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Er wordt ook meer samengewerkt om de juiste (specialistische) zorg en ondersteuning op de juiste plek te kunnen bieden. Zo ontstaat er meer vertrouwen en rust voor (nieuwe) bewoners van het Bundelingpark in Ruurlo door een intensieve samenwerking van het team in de wijk met het team op woonzorglocatie De Schoven in Ruurlo. En ook in Twello sloeg het team in de wijk en het team op woonzorglocatie het Grotenhuis de handen ineen om vanuit ieders expertise maatwerk in zorg te bieden, om iemand, en met name in de laatste levensfase, zo goed mogelijk te ondersteunen.

Ook Lidy Kannegieter, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg, werkt met het verpleegkundig zorgteam en het netwerk van de klant samen om iemand op het sterfbed zo goed mogelijk te begeleiden. Ze deelde haar ervaring alias ‘het meisje van de thuiszorg

Samenwerken met ‘andere’ disciplines

Door stijging van de vraag naar complexere zorg en ondersteuning wordt ook de inzet en samenwerking van ‘andere’ disciplines gevraagd, zoals een psycholoog. Met ook de focus op het mentale in plaats van ‘alleen’ het lichamelijke. Zorgteams maken mooie stappen door dingen zelf op te lossen, niet met medicatie maar door met de psycholoog te kijken naar iemands gedrag, de oorzaak en hoe hen daar het beste bij te begeleiden. GZ-psycholoog Angela Onderwater: “Het is zo belangrijk je af te vragen wat jouw leven waardevol maakt. Daarom is het goed dat de ouderenzorg niet meer zoals vroeger vooral medisch georiënteerd is. Psychologisch welbevinden heeft een veel grotere rol gekregen.”

Inspelen op behoeften van zorgprofessionals

Er vinden niet alleen aan de kant van de zorgvrager veranderingen plaats, we spelen tegelijkertijd ook in op de verschuiving in de behoeften van onze zorgprofessionals. Zo zet Sensire zich in voor een betere werk-privé balans onder andere doordat zorgprofessionals zelf hun werktijden bepalen en worden uitgedaagd om zelf de regie te pakken en hun verantwoordelijkheid en expertise in te zetten in de zorg van morgen. Kenmerkend voor de beweging ‘Meesterschap’ bij Sensire. Zo kijkt Jarno Groot Bramel in de nieuwe functie van Sensire als ‘Regieverpleegkundige ouderenzorg’ bijvoorbeeld waar dingen anders kunnen of nieuw kunnen worden geïmplementeerd die de zorg en kwaliteit van zorg bevorderen. 

Doorontwikkeling in zeggenschap bij de VAR

De ‘VAR’, Verpleegkundige Advies Raad, merkte in de afgelopen jaren dat alleen adviseren in vrijblijvendheid met het toenemende meesterschap door professionals soms niet genoeg was en dat er behoefte was aan meer betrokkenheid en zeggenschap bij belangrijke beleidsbeslissingen. Daarom wilde de VAR evolueren naar een orgaan met meer zeggenschap aan de beleidstafel. Beslissingen die daar worden genomen, hebben namelijk invloed op het dagelijkse werk van zorgprofessionals. De eerste stap is om de medezeggenschap goed te regelen. De VAR wil in deze doorontwikkeling meer zorgprofessionals betrekken bij het versterken en toekomstbestendig maken van Sensire en hen net als bij medezeggenschap vanuit cliënten zowel advies- als instemmingsrecht geven over toekomstige keuzes voor de organisatie. Deze ontwikkeling past bij de groei van Sensire en wordt ondersteund door de Raad van Bestuur. De missie van de VAR is om beleidsbeslissingen te toetsen en te ontwikkelen met professionele instemming, wat bijdraagt aan kwalitatief hoogwaardige zorg en een optimale werkomgeving binnen Sensire.