We worden met elkaar steeds ouder. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. We denken en praten er nog nauwelijks over. Onder het motto ‘Praat vandaag over morgen’ gingen de Achterhoekse ouderenzorgorganisaties Azora, Careaz, De Gouden Leeuw Groep, Marga Klompé, Markenheem en Sensire in gesprek met inwoners uit de regio. Geheel in stijl, op de Achterhoekbank. Een fijne plek om samen een goed gesprek te voeren.
Voor elke oudere is het fijn om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. Het draagt bij aan het welzijn en de kwaliteit van leven. Als een van de samenwerkende ouderen- en welzijnsorganisaties in de regio Apeldoorn en Zutphen ondersteunen wij ouderen zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig hun leven kunnen leiden op een manier die zij graag willen.
Een zelfde doel heeft het ‘Samen sterker thuis’, een initiatief gestart voor inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek in 2022. Samen sterker thuis is een nieuwe vorm van zorg en ondersteuning. Inwoners leren omgaan met gebruiksvriendelijke (technologische) hulpmiddelen, leren bepaalde dingen of handelingen (weer) zelf te doen, of het netwerk van de inwoner wordt meer ingezet of er wordt meer verwezen naar bestaande sociale voorzieningen. In de praktijk zien we dat deze inwoners minder een beroep hoeven doen op de gangbare zorg en de huishoudelijke hulp. Maar bovenal blijkt dat mensen het fijn vinden om met de ondersteuning van Samen Sterker Thuis langer en met meer (leef)plezier thuis te kunnen blijven wonen. Lees hier meer over de praktijkervaringen.
Door samen te werken in de keten zorgen we voor de juiste zorg op de juiste plek, zoals de focus op meer zelfstandigheid en een goede doorstroming van zorg na een knie- of heupoperatie. Er wordt meer zorg vanuit het ziekenhuis naar thuis of op een wijklocatie in de buurt verplaatst. Zo kunnen hormooninjecties voortaan thuis worden toegediend, wordt een behandeling met het ijzerinfuus voortaan in wijklocaties van Sensire en Vérian gegeven, wordt de immunotherapie voor patiënten van Gelre ziekenhuizen nu ook in wijklocaties gegeven en wordt antibiotica thuis toegediend in de regio Apeldoorn en Zutphen. Zorgvragers zijn daarmee letterlijk op het juiste adres en komen er bedden vrij in het ziekenhuis voor andere patiënten.
Tegelijkertijd ervaren klanten daardoor meer comfort, het sluit meer aan op hun dagelijks leven en het is voor hen een persoonlijker en minder confronterende omgeving dan een ziekenhuis.
Om de ketensamenwerking te faciliteren en toekomstbestendig te maken, hebben de Achterhoekse zorgorganisaties op initiatief van Sensire een Vereniging Digitale Zorg Achterhoek opgericht. Van deze vereniging zijn bijna alle zorgorganisaties lid. Doel van de vereniging is zodanig de samenwerking op het gebied van digitale infrastructuur en digitale ketens tot stand te brengen, dat we uiteindelijk kunnen komen tot een digitale samenwerking tussen zorgorganisaties en tussen professionals en patiënten/klanten zonder belemmeringen in de overdracht van gegevens. Hierbij zijn een drietal speerpunten benoemd: hybride ketenzorg (onder meer de invoer van MijnPGO), eOverdracht en Gerda.