Het gewone leven voortzetten, in eigen regie en in eigen omgeving, ondanks beperkingen. Hoe maken wij het verschil, juist door het leven gewoon zoveel mogelijk hetzelfde te laten zijn? Nu, maar ook voor de toekomst?
We leggen de focus op wat iemand wel kan. Zo wil de heer Aken vooral zo onafhankelijk mogelijk blijven van zorg. En zetten we in op iemands zelfredzaamheid. Bijvoorbeeld door middel van de innovatieve (digitale) hulpmiddelen van MIJNSensire laten we iemand de touwtjes in eigen handen houden. Maar dat gaat allemaal niet meteen vanzelf. Door mensen goed te coachen en in goede dialoog moet er vaak eerst iets overwonnen worden. Waar we eerst vaker gingen voor ‘snelle’ dankbaarheid wordt die dankbaarheid nu verplaatst naar de langere termijn, omdat we mensen helpen de regie te behouden.
Ook als mensen dementie hebben, gaan we voor zoveel mogelijk vrijheid en eigen regie. Bijvoorbeeld door ons open deurenbeleid. Dat is spannend, maar het is mogelijk door nauwe afstemming en voortdurende dialoog met naasten. En ook maken we gebruik van de nieuwste technologie om dat mogelijk te maken. Minister Helder ervaarde de openheid tijdens haar werkbezoek aan Sensire.
Als er specialistische (ziekenhuis)zorg nodig is, kan dat door het Technisch Thuiszorg Verpleegkundigen team van Sensire ‘gewoon’ thuis geboden worden. Zoals het dagelijks toedienen van antibiotica met een infuus. Klanten voelen zich op deze manier geen patiënt thuis. De hulp van het TTV-team betekent veel in het leven van klanten, bijvoorbeeld dat iemand thuis bij het gezin kan zijn, in plaats van wekenlang in het ziekenhuis.
De zorgkloof wordt meer en meer voelbaar, ook binnen Sensire. Er zijn steeds minder medewerkers voor steeds meer en steeds complexer werk. Om klanten, bewoners en revalidanten dezelfde kwaliteit van leven te kunnen blijven bieden, worden oplossingen gezocht. Zo wordt het belangrijker maar ook steeds noodzakelijker samen te werken met het eigen netwerk. Op de Martinushof zorgt de familie bijvoorbeeld steeds actiever mee.
“U vraagt, wij draaien’ was jarenlang de tendens binnen zorgorganisaties,” stelt Frederik Lindenhovius, destijds directeur Wonen met Zorg. Dit moet veranderen, hiertoe dwingt de toenemende zorgkloof. Intern heeft dit hoe dan ook consequenties. “We vragen familieleden te participeren en voor zorgcollega’s verandert het werk”, zegt Frederik. “We zitten in een rouwproces.” Toch ziet hij ook kansen.
Sensire is dit jaar de uitdaging aangegaan om een nieuwe vorm van zorg op te zetten in een van hun woonlocaties in Zutphen. In woongemeenschap De Grachten Promenade wordt de ouderenzorg op een vernieuwende manier ingericht in samenspel tussen familie en naasten, zorggeschoolde professionals, professionals uit een ander werkveld, en natuurlijk de bewoner zelf. Samen zorgen zij voor "leven en wonen zoals thuis".
Silke Rissewijck, projectleider bij Sensire en aanjager van deze beweging: “Bij Sensire leefde al langer het idee dat de zorg anders moet in de toekomst. We hebben over een aantal jaar gewoonweg de professionele handen niet meer. Dit jaar kwamen twee dingen bij elkaar: we hadden een leegstaande afdeling op onze locatie in Zutphen, maar niet voldoende professionals. Zo is het ontstaan, laten we stoppen met praten en gewoon dóen.”