Uit recent onderzoek naar de kernwaarden binnen onze organisatie blijkt dat wat collega's en de organisatie belangrijk vinden grotendeels overeenkomt. Meer dan 1.000 collega’s – een derde van het totale personeelsbestand – hebben deelgenomen aan de enquête, wat zorgt voor een representatief beeld.
Opvallend is dat vooral verbondenheid extra aandacht behoeft. Dit is de waarde die door de meeste collega’s als belangrijk wordt gezien, terwijl zij ervaren dat de organisatie hier nog niet voldoende op inzet. Dit biedt een kans om verbinding en onderlinge waardering verder te versterken. Zodat collega’s zich niet alleen gewaardeerd voelen, maar ook de samenwerking en betrokkenheid binnen de organisatie verbeteren. We hebben hierop gereflecteerd en maken hier structureel meer tijd en aandacht voor vrij.
Een sterke onderlinge verbondenheid draagt bij aan een prettige werkomgeving én aan de manier waarop we leren en ons ontwikkelen. Zorgprofessionals bij Sensire worden uitgedaagd om voortdurend stil te staan bij wat goede zorg betekent in de specifieke situatie van een klant. Wat passend is voor klant A, kan immers iets heel anders zijn voor klant B. In gesprek blijven met de klant is daarom essentieel. Dit sluit naadloos aan bij onze visie op kwaliteit: die ontstaat in de relatie tussen zorgprofessional en klant.
Leren en reflecteren maken we nadrukkelijk onderdeel van het werk. In het contact met klanten, maar ook via casuïstiekbesprekingen, intervisie en – bij wijkverpleegkundigen – via visitatie.
Voor hbo-verpleegkundigen is deze professionele ontwikkeling vastgelegd in het professioneel statuut. Zij hebben met de raad van bestuur afgesproken dat zij hun Verpleegkundig Meesterschap zichtbaar en toetsbaar vormgeven – onder meer via een leerlijn, zelftoetsing, collegiale toetsing en visitatie – in lijn met de normen van het Platform Verpleegkundig Meesterschap.
Alle zorgprofessionals bij Sensire – zoals artsen, fysiotherapeuten, psychologen, verzorgenden (VIG), helpenden en mbo- en hbo-verpleegkundigen – worden actief gestimuleerd om leren en reflecteren onderdeel te maken van hun dagelijks werk. Dat gebeurt in het gesprek met de klant, in samenwerking met collega’s, en via georganiseerde momenten zoals intervisie, casuïstiekbesprekingen of inhoudelijke werksessies. Elk vanuit de eigen rol, expertise en verantwoordelijkheid dragen zij bij aan de kwaliteit van zorg én aan hun eigen professionele ontwikkeling. Sensire ondersteunt dit door bewust tijd en ruimte in te bouwen voor reflectie en uitwisseling, dichtbij het werk en vanuit de praktijk. Sabine Hulshof, Adviseur Zorgproces en Kwaliteit, verwoordt het treffend: "Op deze manier maken we er een gewoonte van om te leren en te reflecteren."
Af en toe doen zich ernstige incidenten of calamiteiten voor in de zorgrelatie. Ook deze momenten ziet Sensire als kans om actief te leren en verbeteren. Om de onafhankelijkheid te waarborgen in deze situaties heeft Sensire een commissie ernstige incidenten en calamiteiten waarin opgeleide zorgprofessionals zitten om intern onderzoek te doen. Sensire vindt het belangrijk om hier transparant over te zijn, zowel intern als extern. Afgelopen jaar hebben we over drie uiteenlopende casuïstieken contact gehad met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Uit deze casuïstieken hebben we waardevolle lessen geleerd waar we zowel op organisatie- als op teamniveau mee aan de slag zijn gegaan.
Om reflectie en continue ontwikkeling verder te versterken, speelt interne visitatie een belangrijke rol. Visitatie is al jarenlang een belangrijk onderdeel van de werkwijze van onze hbo-verpleegkundigen. Het helpt hen om samen te reflecteren, te leren en te groeien. Niet door een standaard afvinklijst af te lopen, maar door een open gesprek te voeren tussen teams onderling. In 2024 is de aanpak voor visitaties geëvalueerd. Uit deze evaluatie kwam naar voren dat er veel onderlinge variatie was in hoe de visitatie werd uitgevoerd. Hierdoor was de opbrengst van de interne visitatie niet zoals gewenst. Daarom hebben we samen met de Chief Nursing Officers afgelopen jaar gewerkt aan een nieuwe werkwijze.
In de nieuwe opzet wordt in elk team een hbo-verpleegkundige opgeleid tot visitator en in die rol ondersteund door de adviseurs zorgproces en kwaliteit. Om ervoor te zorgen dat er een kwalitatief lerend gesprek ontstaat. De uitkomsten worden vervolgens gestandaardiseerd vastgelegd, zodat verbeterpunten goed worden opgevolgd. In 2025 wordt de nieuwe werkwijze geïntroduceerd bij de hbo-verpleegkundigen. In het volgende kwaliteitsbeeld zullen de resultaten van deze nieuwe werkwijze gepresenteerd worden.
Naast onze interne focus op leren en ontwikkelen, vinden we het belangrijk om onze inzichten en ervaringen te delen met anderen. Daarom ontvingen we op 2 december 2024 beleidsadviseurs van MantelzorgNL, V&VN, NIP en ActiZ bij Sensire. Dit bezoek diende als inspiratie voor de waaier van bouwsteen 4: Leren en Ontwikkelen. Sonja Brummelaar, CNO bij Sensire, vertelt: "Samen met leden van de cliëntenraad, een brede afvaardiging van zorgprofessionals, onze adviseur Leren & Ontwikkelen, adviseurs Zorgproces & Kwaliteit en de bestuurder gingen we in gesprek over hoe Sensire invulling geeft aan leren en ontwikkelen. Dit gaf ons de kans om te laten zien hoe wij onze zorgprofessionals met vertrouwen in positie zetten, vanuit de overtuiging dat kwaliteit ontstaat in de relatie tussen klant en professional."
De manier waarop we leren en ons ontwikkelen binnen Sensire hangt nauw samen met hoe we werken en organiseren. De Sensire Flexpool geeft collega’s de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en waar ze werken én hebben ze de mogelijkheid om de verschillende aspecten van de ouderenzorg te combineren en ervaring op te doen.
Sensire wil de zorg nu en in de toekomst toegankelijk houden voor diegenen die dat nodig hebben. Dit kan alleen door dit anders te doen. Teruggaan naar de essentie van zorg en samenwerken met naasten en anderen in de samenleving in de aandacht en zorg voor kwetsbare ouderen. Vanuit deze visie zijn er ruim voor 1 januari 2025 maatregelen genomen om het wegvallen van zzp’ers per 1 januari binnen Sensire op te vangen en in te zetten op duurzame arbeidsverhoudingen. Dit besluit kwam in een stroomversnelling, omdat de Belastingdienst vanaf 2025 handhaaft op schijnzelfstandigheid vanuit de wet DBA. Het was een enorme uitdaging om de roosters rond te krijgen. Door kritisch te kijken naar de noodzakelijke zorg en samen met iedereen binnen Sensire de schouders eronder te zetten, kregen wij deze dicht zonder inzet van zzp’ers in de zorg. Een resultaat dat met inspanning van velen is bereikt en waarvoor we ook veel waardering hebben voor alle betrokkenen. Dit betekent niet dat alle tekorten zijn opgelost. Er zijn nog steeds grote uitdagingen op een aantal locaties. Hier is ook de komende periode extra aandacht en actie vereist.
Daarnaast is veel geleerd in de afgelopen tijd over anders (samen-)werken met naasten en anderen binnen de organisatie; zowel in de regio als met andere disciplines. De samenwerking tussen formele en informele zorg heeft al mooie verbindingen opgeleverd. Tegelijkertijd zijn er ook vragen ontstaan over de onderlinge verhoudingen, met name als het gaat om taken en verantwoordelijkheden. Komend jaar willen we samen op zoek naar een gedeelde visie hierover, zodat we helderheid en afstemming kunnen creëren in de manier waarop we samenwerken.
Deze actieve en open samenwerking komt ook tot uiting in de manier waarop we werk anders organiseren. Begin 2024 zijn veel teams van routes naar diensten gegaan en is er veel veranderd in positieve zin. Collega Annet Denkers heeft dit zelf ervaren en vertelt hierover. Door te werken in diensten hebben collega’s meer keuzevrijheid en regie gekregen op hun beschikbaarheid en de invulling van hun werk.
Door werk anders te organiseren, zoals door de inzet van Helpende (Plus), bouwen we aan een toekomst waarin iedereen kan werken zoals hij of zij dat wil – met oog voor mens, technologie en samenwerking.
Bij Sensire zijn we trots op de rol die de Verpleegkundig Advies Raad (VAR) sinds 2017 heeft gespeeld in het vormgeven van ons verpleegkundig beleid. In november 2024 zetten zij een belangrijke stap: de VAR is doorontwikkeld naar de Verpleegkundige Raad!
De oprichting van de Verpleegkundige Raad is een mijlpaal voor de medezeggenschap. Door actief mee te denken en feedback te geven, krijgen verpleegkundigen de mogelijkheid om nog beter in te spelen op veranderingen en bij te dragen aan verbeteringen in hun vakgebied en binnen onze organisatie. Dit is belangrijk, omdat verpleegkundig zeggenschap en (beroeps)ontwikkeling bijdragen aan de kwaliteit van zorg die Sensire levert.
Bestuurder Margje Mahler: "Als bestuur van Sensire zijn wij blij met deze nieuwe stap. Hiermee geven we de medezeggenschap vanuit de beroepsontwikkeling een passende stem binnen Sensire. Ik geloof dat de Verpleegkundige Raad een goede invloed zal hebben op onze organisatie en het verpleegkundige vak en dat we hiermee verder professionaliseren."