1: Het gewone leven voortzetten
1: Het gewone leven voortzetten

1: Het gewone leven voortzetten

Wát is het, dat er voor iemand toe doet? Hoe houdt iemand de regie over het leven en wat heeft hij of zij daarvoor nodig? Zorg en ondersteuning die aansluit op iemands behoeften en wensen zorgt voor kwaliteit van bestaan.

Ieder mens heeft dromen, wensen en verlangens. Zo ook de ruimte om vrijheid te ervaren. Dit stopt niet als je ouder wordt. Bij Sensire de Martinushof in Twello openen - ook letterlijk - de deuren voor mensen met dementie. Het zorgteam keek zorgvuldig naar de mogelijkheden voor het vergroten van de vrijheid van de bewoners. Op andere Sensire-locaties, zoals De Borkel in Gorssel, Sydehem in Zeddam, Het Spijk in Eefde, De Beekdelle in Warnsveld en De Lunette in Zutphen, zijn de deuren al eerder opengegaan. Maar nog niet alle locaties hebben deze stap gezet. In sommige gevallen komt dit door facilitaire uitdagingen, terwijl het op andere plekken nog aanpassingen vraagt van onze zorgprofessionals. Het doel voor komend jaar is om op alle woonzorglocaties van Sensire de deuren te openen.

Als er sprake is van een complexere zorgbehoefte van iemand met meerdere diagnoses - of ‘met een randje’, aldus verpleegkundige Adriaan Kleinhesselink - wordt hij of zij opgevangen door een deskundig team op De Boomgaard voor een menswaardig bestaan.

We zorgen er graag voor dat iemand zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt, ongeacht de zorg die op welke plek dan ook wordt geboden. Zo is dagbesteding het Bornhof geen ‘opvang’, maar een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun vaardigheden kunnen behouden, binnen de mogelijkheden die zij hebben. En biedt Sensire gespecialiseerde zorg dichtbij met Ons Zorghuis: gespecialiseerde (ziekenhuis)zorg, maar dan in een huiselijke omgeving in de wijk. Het doel is om de juiste zorg op de juiste plek te leveren. 

Het meten van kwaliteit van bestaan

Het ‘Generiek Kompas - Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ is per 1 juli 2024 opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland. Onze bestuurder Margje Mahler was daar nauw bij betrokken: Actiz stelde Margje vijf vragen over het Generiek Kompas, waaronder over het belangrijkste verschil tussen de eerdere kwaliteitskaders met het Generiek Kompas: “De grootste verandering is dat dit Kompas de kwaliteit van bestaan van iemand als richtpunt neemt. Daar ben ik echt heel blij mee en trots op. We zetten met dit Kompas een enorme stap voorwaarts in een nieuwe richting. Het uitgangspunt is de vraag van de mens met een zorgvraag, ongeacht de plek waar iemand die zorg krijgt of moet krijgen of vanuit welke wet de zorg geleverd wordt. Ook speelt het Kompas in op de veranderende samenleving, die vraagt om een andere manier van kijken, vormgeven en organiseren van zorg."

Deze nieuwe manier van kijken naar zorg zien we ook terug in de ervaringen van onze klanten bij Sensire. Leven zoals u wilt. Dat is de belofte die wij al onze klanten doen. Een belofte die al onze collega’s inspireert en motiveert. We maken deze waar met oprechte aandacht, het voeren van het goede gesprek om te weten wat er écht speelt en veel aandacht te hebben voor positieve gezondheid. Wat kan iemand nog wél en hoe ondersteunen we hier in? Daar draait het om. Samen met de klant maken we de belofte 'Leven zoals u wilt' waar. We vinden het belangrijk om te weten in hoeverre we hier volgens klanten in slagen. Voor meneer Ras zit dat wel goed: meneer voelt zich goed in zijn huidige situatie met ondersteuning van zijn netwerk, huishoudelijke hulp, Sensire en hulpmiddelen als Tessa [de zorgrobot]. Hij vindt het fijn een praatje te maken als er iemand komt… En al met al gaat ‘leven zoals u wilt’ nog altijd op voor meneer: "Of ik geniet? Jazeker", aldus meneer Ras.

Nieuwe klantervaringsmeting: inzicht, verbinding en verbetering

Tot 2024 gebruikte Sensire verschillende instrumenten en onderzoeksbureaus om klantervaringen te meten. Dit leidde tot versnipperde resultaten en beperkte mogelijkheden om te sturen op een werkwijze die past bij onze visie. Daarnaast waren de uitkomsten minder bruikbaar om daadwerkelijk te leren en verbeteren binnen het zorgproces.

Met de komst van het Generiek Kompas is ervoor gekozen om over te stappen op één meetinstrument dat aansluit bij onze visie op kwaliteit van zorg – of beter gezegd: kwaliteit van bestaan. Sinds 2024 werken we daarom samen met Van Loveren & Partners, waardoor we nu één eenduidige werkwijze hanteren. Dit maakt het mogelijk om resultaten onderling te vergelijken en deze direct mee te nemen in het zorgproces en (beleids)keuzes van Sensire.

De nieuwe aanpak stimuleert bovendien het gesprek tussen zorgprofessionals en klanten, precies daar waar kwaliteit ontstaat: in de relatie tussen beiden. Wanneer een klant hiervoor toestemming geeft, zijn de resultaten direct beschikbaar op individueel niveau, wat de verbinding en groei in de zorgrelatie versterkt. Daarnaast kunnen teams op basis van de verzamelde data trends analyseren en gezamenlijk leren en verbeteren. Verpleegkundige wijkzorg: “Ik vind het interessant, omdat je door de vragen ook weer op andere onderwerpen en punten komt die je na de tijd weer mee kunt nemen/ alert op kunt zijn tijdens de zorgverlening. Hierdoor kun je de kwaliteit van zorg weer verbeteren en een compleet beeld krijgen van een klant.” 

De eerste resultaten over 2024 tonen aan dat we trots mogen zijn op de zorg die onze professionals, samen met klanten en hun naasten, elke dag leveren. Dit wordt onderstreept door het aanbevelingscijfer van 8,8 voor de hele organisatie, inclusief de intramurale afdelingen, revalidatie, paramedici en wijkverpleging. De opgehaalde ervaringen leren ons in zijn algemeenheid dat persoonlijke aandacht, betrokkenheid en duidelijke communicatie belangrijke aspecten zijn die positieve invloed hebben op de ervaringen van klanten en hun naasten, evenals de mate waarin klanten eigen regie ervaren. De ervaringen op deze thema’s zijn overwegend positief, echter zien we ook verbeterpunten op klantniveau. Dit onderstreept de visie dat in de relatie zorgprofessional – klant het goede gesprek hierover gevoerd moet worden.

In 2025 zal de vernieuwde werkwijze geëvalueerd worden om te bepalen waar verdere verbeteringen mogelijk zijn. Daarnaast gaan we de nieuwe verplichte vragenlijst uit het Generiek Kompas integreren in de werkwijze van Sensire.

Scholing het goede gesprek

Een goede samenwerking met bewoners en naasten is van groot belang om de zorg goed te kunnen blijven organiseren. Onze zorgprofessionals zijn onmisbaar voor die goede samenwerking: zij staan dagelijks in contact met onze bewoners en hun naasten. De wereld om ons heen is de laatste jaren alleen wel complexer geworden en het zorgveld verandert. Dit betekent dat we onze zorgprofessionals moeten helpen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen om het goede gesprek te kunnen blijven voeren. Daarom is afgelopen jaar intramuraal de scholing ‘het goede gesprek’ aangeboden. In deze scholing stond het versterken van de samenwerking met bewoners en naasten centraal en zijn zorgprofessionals voorzien van de nodige tools en inzichten om effectieve gesprekken te voeren met bewoners en hun families. Met als uiteindelijke doel om de samenwerking met bewoners en naasten te versterken, wat het werkplezier, de kwaliteit van zorg en de professionele ontwikkeling ten goede komt.

De scholing had in totaal 908 deelnemers, verdeeld over 5 theatervoorstellingen. Daarna volgden er nog twee vervolgsessies in elk team. We zijn ons ervan bewust dat een eenmalige scholing niet voldoende is om nieuwe vaardigheden goed toe te kunnen passen. Daarom zijn de uitkomsten van de scholing een waardevolle basis voor de vervolgscholing persoonsgericht werken die komend jaar wordt aangeboden. Ook biedt het input voor de uitwerking van de toekomstvisie van Sensire, waarin het voeren van het goede gesprek een belangrijke vaardigheid is.

Ondersteuning door zorginnovatie

De ondersteuning op het gebied van zorg en welzijn die iemand nodig heeft om regie te blijven voeren op het leven, komt in alle soorten en maten. Zo wordt de heer Kortboyer (84) in zijn leven met Parkinson ondersteund door zijn vrouw, zijn kinderen, de wijkverpleegkundige én Tessa de zorgrobot. Tessa heeft een duidelijke taak in de dagelijkse ondersteuning van meneer Kortboyer: “Ik kan op Tessa vertrouwen, ze geeft regelmaat en structuur.” Als hij donderdagavond van Tessa hoort dat hij de volgende dag wordt opgehaald voor de dagbehandeling, geeft dat wat rust. Ook mevrouw heeft door Tessa’s meldingen meer rust.

Ook de heer Ras wordt door Tessa ondersteund als het gaat om praktische geheugensteuntjes bij het nemen van zijn medicijnen en het voldoende eten en drinken. Én het zorgt volgens de heer Ras voor gezelligheid. Hij geniet van het leven door de ondersteuning van zijn netwerk, huishoudelijke hulp, de dagopvang en zorg van Sensire en hulpmiddelen als Tessa.

Een innovatie van een andere orde is de thuismeet app van MIJNSensire. Met deze app hoeft COPD-patiënt Ingrid Kaal niet steeds voor controles naar het ziekenhuis, ze houdt zelf in de gaten hoe het gaat. Natuurlijk met directe achtervang van bijvoorbeeld Claudia Diepenbroek, een van de longverpleegkundigen van Sensire. Claudia: “Met combinatie van de digitale app en de fysieke aanwezigheid van de longverpleegkundigen proberen we mensen in het zadel te houden.” 

Bij Revalidatie is een pilot gestart met de inzet van een ouderentablet van Compaan. Zorgprofessionals richten zich op het vergroten van de regie van de revalidant, het beter betrekken van familie/naasten bij het revalidatieproces, maar ook een snellere en soepelere overgang naar huis. Inzet van (zorg) technologie kan een enorme bijdrage leveren aan deze doelen. Zo ook de inzet van de Compaan.