Icoon zorgzoeker

Met hartfalen kan een simpele activiteit als aankleden u al zwaar vallen. Maar met een andere leefstijl en medicijnen kunt u vaak toch een prettig leven leiden. De gespecialiseerd verpleegkundige hartfalen kan u helpen.

Leven met

Hartfalen

Lees hier: Hartfalen >

Inhoudsopgave

  1. Wat is hartfalen?
  2. De verpleegkundige
  3. Zorg op afstand

Wat is hartfalen?

Meestal een blijvende aandoening

Bij hartfalen pompt uw hart niet genoeg bloed rond. De hartspier is verzwakt en doet zijn werk niet goed genoeg. Daardoor stroomt uw bloed langzamer door uw lichaam en komt het niet aan bij de organen die het nodig hebben. Sommige organen krijgen dan te weinig zuurstof, waardoor klachten ontstaan. Meestal is hartfalen een blijvende aandoening.

Klachten bij hartfalen

Problemen bij hartfalen verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen krijgen alleen klachten bij zware inspanning. Andere hebben al last van hun hart als ze nietsdoen. De meeste hartfalenpatiënten hebben te maken met:

–  vermoeidheid
–  kortademigheid (vooral bij inspanning, maar ook bij platliggen)
–  opgezette benen en enkels
–  onrustig slapen en ’s nachts vaak plassen
–  koude handen en voeten
–  hartritmestoornissen
–  opgeblazen gevoel en een moeilijke stoelgang
–  verminderde eetlust en toch zwaarder worden
–  prikkelhoest (vooral bij platliggen)
–  vergeetachtigheid en gebrek aan concentratie

"Er zijn in de zorg veel meer oplossingen dan je denkt"
John Diederik, Hengelo (Gld.)

De verpleegkundige

Advies in de volle breedte

De gespecialiseerd verpleegkundige hartfalen weet veel over uw aandoening. Zij is er als u vragen heeft over uw ziekte, de onderzoeken, de behandeling en de medicijnen.

Ook kan de verpleegkundige u advies geven over aanpassingen in huis, hulp bij het huishouden, leefstijlveranderingen of een andere indeling van uw dag of week. Zelfs op afstand kan de verpleegkundige u bijstaan. Via speciale apparatuur houdt hij of zij dan dagelijks uw gewicht en bloeddruk in de gaten. Zijn er signalen dat u zorg nodig heeft? Dan komt de verpleegkundige bij u langs.

Duidelijke antwoorden

De gespecialiseerd verpleegkundige geeft u antwoord op vragen als:

–  Wat zijn signalen die erop wijzen dat het minder goed met me gaat?
–  Wat kan ik doen om mijn klachten te verminderen?
–  Mijn gewicht neemt snel toe, moet ik dan minder drinken?
–  Kan ik benauwdheid en kortademigheid zien aankomen?
–  Gebruik ik mijn medicijnen (nog) op de juiste manier en zijn de bijwerkingen normaal?
–  Waarom ben ik zo vaak duizelig?
–  Hoe kan ik mijn dag het beste indelen met mijn beperkte energie?

Marjolein (46):
Ik voelde me hoogbejaard

“Ik bleef maar moe en kwakkelde met mijn gezondheid. Soms voelde ik me hoogbejaard als ik weer hijgend de boodschappentassen naar de auto tilde. De diagnose was hartfalen. Dat bericht sloeg in als een bom. Met drie opgroeiende kinderen had ik mijn energie hard nodig. Maar mijn leven moest op een lager pitje. Dat ik niet meer kon doen wat ik wilde, maakte me boos en verdrietig.

De gespecialiseerd verpleegkundige leerde me een balans vinden tussen inspanning en ontspanning. Wil ik een middag naar de schaatsbaan met de jongens, dan ben ik de dag erna kapot. Dus dan moet ik een rustdag inplannen. Ook heb ik veel gehad aan haar advies om routine aan te brengen in de dag. Op vaste tijdstippen eten, drinken en bewegen.

Nog altijd loop ik rond met onzekerheden over de toekomst. Dat ik bij iemand terechtkan die mijn situatie begrijpt, helpt.”

Zorg op afstand

Minder naar de poli

Dankzij moderne hulpmiddelen hoeft u ook met hartfalen vaak veel minder voor controle naar het ziekenhuis dan vroeger het geval was.

Via een iPad die Sensire u ter beschikking kan stellen, kunt u zelf gegevens als bloeddruk, hartslag en gewicht doorgeven. Die worden dan door een verpleegkundige geanalyseerd. Worden er afwijkingen aangetroffen, dan wordt u gebeld of wordt er een afspraak met u gemaakt voor een bezoek of een controle in het ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over zorg op afstand, en hoe u er mogelijk voor in aanmerking komt.

Aanvullende documenten

Vond u dit artikel nuttig?
100 %
Wilt u dit artikel delen?
Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.

123
+1

8 maart 2018 | 10:11

anoniem

Ik heb last van hartfalen en de dokter stelt voor om te starten met een pompje met ‘plasmedicijn’ voor thuis, via een speciaal slangetje in de arm, maar ik kan nergens vinden of ik hiervoor bij Sensire terecht kan. Dan hoef ik niet telkens opgenomen te worden als ik weer te veel vocht vast houd, zo vertelde de dokter

reageer
12 maart 2018 | 07:31

Wouter Bax

Dank voor uw vraag. Aangezien we geen contactgegevens van u hebben, kunt u ons het best even bellen, op nummer 0900 8856. Dan kunnen we samen met u kijken hoe we u mogelijk van dienst kunnen zijn.

reageer