Icoon zorgzoeker

Als u ouder wordt, doet uw lichaam niet altijd meer wat u wilt. Met fysiotherapie kunt u leren hoe u beter beweegt, zodat klachten verdwijnen of verminderen en u zoveel mogelijk de dingen kunt blijven doen die u gewend bent.

Fysiotherapie

Voor ouderen of in specifieke situaties

Ouderen hebben vaak andere beweegklachten dan jongere mensen. Door de ouderdom zelf, maar ook door aandoeningen die meer bij ouderen voorkomen, zoals parkinson, dementie en COPD.

Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze specifieke beweegklachten. Zij hebben hiervoor na de opleiding fysiotherapie nog een opleiding tot geriatriefysiotherapeut (ouderenfysiotherapeut) gevolgd.

De fysiotherapeut begeleidt ook jongere mensen, zoals bij parkinson of na een beroerte.  Ook dan wordt er gewerkt aan de functies die voor de klant in het dagelijkse leven belangrijk zijn. Om te kunnen traplopen, bijvoorbeeld. Daarvoor zijn kracht, conditie en de juiste bewegingen nodig.

Waarbij helpt fysiotherapie?

Fysiotherapie voor ouderen helpt als alledaagse bewegingen steeds meer moeite kosten. Misschien vindt u lopen vermoeiend vanwege pijnlijke spieren of gewrichten. Of u komt lastig overeind uit uw stoel of bed. De fysiotherapeut kan u helpen uw spieren te versterken en uw conditie te verbeteren.

Ook als u bang bent om te vallen of soms uw evenwicht verliest, kan fysiotherapie helpen. De fysiotherapeut vertaalt uw vraag om hulp zoveel mogelijk naar haalbare doelen en beweegadviezen. Dankzij de behandeling krijgt u meer controle over uw lichaam. Daardoor neemt uw zelfvertrouwen toe.

"Een beetje activiteit maakt mijn man vrolijker. Zo wordt het leven prettiger voor ons allebei"
Anneke (74)

De fysiotherapeut

Uw persoonlijke behandelplan

De geriatriefysiotherapeut behandelt u in de praktijk of bij u thuis. Tijdens de eerste afspraak bespreekt u wat uw klachten zijn. Tegen welke problemen loopt u aan en waaraan wilt u werken? Vervolgens stelt de fysiotherapeut een behandelplan op.

Als dat nodig is krijgt u daarbij extra ondersteuning van andere zorgverleners. Ook kan de fysiotherapeut uw familie of mantelzorgers ondersteunen om u zo goed mogelijk te kunnen helpen.

De behandeling

De ondersteuning van de fysiotherapeut kan onder meer bestaan uit:

–  looptraining
–  evenwichtsoefeningen
–  vallen voorkomen (valpreventie)
–  arm- en handtraining
–  oefenen met opstaan uit bed of uit een stoel

Anneke (74):
Conditie op peil

“Bij dementie denk je vooral aan vergeetachtigheid. Maar mijn man werd de afgelopen jaren ook lichamelijk zwakker. Zijn conditie ging achteruit en hij had steeds minder puf om in beweging te komen. Een ommetje maken? Hij deed het niet meer. Uit angst om te verdwalen misschien, maar ook omdat hij gewoon somber was. Zijn dagen werden zo heel eentonig.

De fysiotherapeut vertelde dat beweging juist heel belangrijk is bij mensen met dementie. Al is het maar voor een goede nachtrust: van bewegen word je lekker moe. Nu doet mijn man beweegoefeningen met de fysiotherapeut en blijft zijn conditie op peil. Zijn dementie gaat er niet van over, maar een beetje activiteit maakt hem wel vrolijker. Ook wandelt hij weer dagelijks. Zo wordt het leven prettiger voor ons allebei.”

Aanvullende documenten

Vond u dit artikel nuttig?
100 %
Wilt u dit artikel delen?
Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.

123
+1

29 december 2017 | 10:31

Wouter

Dankjewel voor je feedback, Cecil. Ik heb je opmerkingen in het verhaal verwerkt. Mocht je nog meer dingen zien die we kunnen verbeteren, dan ben je altijd welkom!

reageer

Ook interessant